Răzbunarea istoriei: Brazilia poate scoate Portugalia din ghearele FMI

Autor: Livadariu Andreea 30.03.2011

Dilma Rousseff, preşedintele Braziliei - fosă colonie a Portugaliei -, ia serios în calcul să acorde un sprijin financiar Portugaliei, cu scopul de a ajuta fosta putere colonială să iasă din criza datoriilor, scrie cotidianul britanic The Guardian.

Dilma Rousseff a declarat miercuri că guvernul brazilian discută asupra modalităţilor prin care ar putea ajuta Lisabona. Prima soluţie ar fi cumpărarea datoriei portugheze, iar cea de-a doua ar fi o injecţie de lichiditate, prin cumpărarea de către Brazilia a propriilor obligaţiuni aflate în prezent în posesia guvernului portughez.

Orice colac de salvare aruncat de Brazilia ar fi binevenit pentru Portugalia, ale cărei costuri pentru datorii au ajuns la niveluri record. Ratingul de credit al Portugaliei a fost coborât în această săptămână la nivelul "junk", cei mai mulţi economişti fiind de părere că Lisabona este mai aproape ca oricând de un pachet de salvare.

Brazilia s-a desprins din imperiul colonial al Portugaliei în anul 1822, însă cele două ţări au în continuare legături economice şi politice strânse. Potrivit datelor FMI, economia Braziliei este în prezent de zece ori mai mare decât cea a Portugaliei.