Portugalia este noua Grecie: îşi revizuieşte în sus deficitul

Autor: Catalina Apostoiu 30.03.2011

Agenţia de statistică a Portugaliei a anunţat că intenţionează să opereze o serie de "modificări de ordin contabil" în cadrul unui raport care va fi înaintat agenţiei de statistică a UE până la sfârşitul săptămânii, revizuirile putând indica un deficit bugetar mai mare pe 2010, ceea ce va submina şi mai mult credibilitatea ţării în ochii investitorilor, scrie The Wall Street Journal.

Această revizuire vine la scurt timp după ce agenţiile de rating Fitch şi Standard & Poor's au decis reducerea ratingului ţării după demisia premierului Jose Socrates. Acelaşi mix de evenimente a forţat Grecia în primăvara anului trecut să ceară 110 mld. euro de la UE şi FMI.

Biroul de statistică al Portugaliei îşi revizuieşte datele pe 2010 după ce Eurostat a observat faptul că nu a fost inclusă o injecţie de 2 mld. euro în cadrul Banco Portugues de Negocios.

O revizuire ce ar indica un deficit mai mare ar putea submina eforturile Portugaliei de a asigura investitorii că se poate finanţa în continuare fără a solicita ajutorul UE şi FMI.
Ameninţate sunt acum estimările guvernului portughez potrivit cărora deficitul bugetar pe 2010 s-a situat sub ţinta de 7,3% din PIB. Potrivit unei surse citate de cotidianul american, în cazul includerii costurilor legate de Banco Portugues de Negocios, deficitul Portugaliei pe 2010 ar depăşi 8% din PIB. Un posibil ajutor financiar extern acordat Portugaliei s-ar putea ridica la 70 mld. euro.