Exportatorii elveţieni visează la euro. Europa de Est ar avea de câştigat dintr-o astfel de schimbare

Autor: Livadariu Andreea 30.03.2011

Exportatorii elveţieni, afectaţi de aprecierea francului în faţa euro, au adus în discuţie posibilitatea ca Elveţia să adopte moneda unică pentru a elimina riscul valutar din operaţiunile comerciale desfăşurate cu statele din zona euro, scrie Bloomberg.

Preşedintele producătorului de ceasuri Patek Philippe Thierry Stern spune că Elveţia ar avea de câştigat din adoptarea euro pentru că aprecierea francului "este un coşmar pentru toată lumea".

Deşi acest scenariu are şanse reduse de a deveni realitate, o asemenea schimbare ar avea implicaţii importante în Europa Centrală şi de Est, ca urmare a ponderii ridicate a creditelor în franci elveţieni în totalul creditelor acordate în regiune.

"În România nu există amploarea creditelor în franci elveţieni ca în Ungaria. E drept că dobânda pentru creditele în euro este mai mare decât cea pentru creditele în moneda elveţiană, însă cred că ar dura ani de zile până s-ar face această trecere", a spus analistul Aurelian Dochia.

Trecerea Elveţiei de la franc la euro "ar fi o veste bună pentru că francul va continua să se întărească şi din acest motiv românii vor plăti mai mult la bancă, în funcţie de fluctuaţii. Raportul franc elveţian/leu prezintă un risc mai mare decât cel al dobânzii", crede şi analistul economic Lucian Anghel.

Francul elveţian a câştigat anul trecut 10 procente în faţa euro deoarece investitorii s-au orientat către franc în încercarea de a evita criza datoriilor suverane din zona euro.
"Moneda euro trece acum printr-o criză şi în aceste condiţii anunţul companiilor elveţiene creşte încrederea în euro. Pe de altă parte, interesul companiilor faţă de euro este determinat de raportul euro-franc: companiile sunt îngrijorate pentru că au o viaţă mai grea din perspectiva exporturilor", crede Dochia.

Philipp Hildebrand, preşedintele băncii centrale elveţiene, a atenţionat de curând că aprecierea francului reprezintă un "risc considerabil" pentru economia elveţiană. Exporturile, a căror valoare reprezintă aproximativ ju­mă­tate din Produsul Intern Brut (PIB) al Elveţiei, au crescut cu 7,1% în ultimul trimestru din 2010, pe când în Germania acestea au avansat cu 15% în aceeaşi perioadă.

Oficialii companiei elveţiene de transport Kuehne & Nagel doresc să calculeze rapoartele financiare în euro şi nu în franci, ca până acum, deoarece "anul trecut conversia din monedele străine ne-a costat 6% din venituri", a spus Gerars van Kesteren, directorul financiar al companiei. "Trebuie să compensăm acest lucru cu o creştere a afacerilor", a mai spus el.

Intrarea în zona euro "nu intră în calcul în viitorul apropiat", a spus Georg Lutz, analist politic la Universitatea Lausanne. "Niciun partid nu va propune acest lucru, deoarece se ştie că votanţii nu vor să renunţe la franc", a mai spus el.

Discuţiile privind adoptarea monedei euro apărute acum nu sunt primele de acest gen, elveţienii opunându-se de-a lungul timpului faţă de trecerea la moneda unică. Doar un partid din coaliţia de cinci formaţiuni aflate la guvernare susţine intrarea Elveţiei în zona euro.

"În perspectiva înlocuirii francului cu euro, nu ar mai exista probleme privind cursul valutar în relaţiile comerciale dintre Elveţia şi Uniunea Europeană.
În practică, materializarea acestei idei este foarte îndepărtată, deoarece Elveţia este un centru financiar internaţional, iar francul este o monedă internaţională de referinţă", a mai spus Aurelian Dochia.

Raportul franc-euro era ieri-dimineaţă de 1,30 franci, faţă de 1,2986 cu o zi înainte.

Ungurii au căzut în capcană
În Ungaria, unde majoritatea creditelor în valută sunt în franci elveţieni, guvernul intenţionează să introducă o lege prin care ratele pentru creditele în monedă elveţiană să fie plătite la un curs de sub 200 de forinţi/franc pentru următorii cinci ani. Măsura este menită să uşureze presiunea creşterii cursului asupra persoanelor care au luat credite în franci. Maoritatea creditelor ipotecare au fost accesate la 160 de forinţi pentru un franc, însă în prezent francul se tranzacţionează la peste 200 de forinţi.