Fabrica de bere Ursus din Cluj cu o istorie de 133 de ani va fi înlocuită de o mini-berărie cu 80 de angajaţi

Autor: Laurentiu Cotu 30.03.2011

Compania Ursus Breweries, filiala locală a producătorului de bere SAB Miller, a început să demoleze o parte dintre clădirile aflate pe platforma fostei fabrici de bere Ursus din Cluj, construită în 1878, pentru a face loc unei mini-unităţi de producţie, unui bar şi a unui restaurant. Investiţia se ridică la circa 1,1 mil. euro, dar valoarea ei nu a fost anunţată de reprezentanţii Ursus, care au organizat o conferinţă de presă la Cluj, ci de primarul Sorin Apostu prezent la eveniment, alături de Gary Whitlie (foto), preşedintele Ursus Breweries.

Reprezentanţii Ursus nu au dorit să ofere informaţii suplimentare despre capacitatea de producţie a mini-unităţii de la Cluj, spunând doar că vor fi produse trei sortimente de bere, care vor fi comercializate pe plan local.

În noiembrie 2010, Ursus a închis fabrica din Cluj, unitatea care, potrivit companiei, avea costuri mari de operare. Anterior, grupul închisese şi centrul de producţie de la Azuga, peste 300 de oameni fiind afectaţi în total de aceste măsuri de reorganizare. Cifra de afaceri a Ursus Breweries, subsidiara locală a SABMiller, a stagnat în lei şi a înregistrat o scădere de peste 12% în euro, la 1,2 miliarde de lei (284,2 mil. euro), potrivit datelor Registrului Comerţului aferente anului 2009, ultimele disponibile.