Agricover: Dacă se scumpesc terenurile agricole, investitorii se duc în Ucraina sau Moldova

Autor: Gabriel Razi 30.03.2011

Agricultura din România va rămâne atractivă pentru investitorii străini atâta timp cât preţul terenurilor agricole va rămâne scăzut, în caz contrar investitorii se vor reorienta către alte ţări din regiune, spune Robert Arsene, director general al Agricover, unul dintre cele mai importante grupuri agricole de pe piaţa locală, cu afaceri de peste 150 de milioane de euro.

"Dacă vor creşte preţurile la terenurile agricole, investitorii se vor muta în Ucraina sau Moldova. Faptul că cineva a venit şi a pus la muncă un activ nelucrat este un beneficiu", explică Robert Arsene (44 de ani), care conduce afacerile grupului Agricover începând cu 2007.

Grupul Agricover este deţinut de investitori iranieni care controlează în România şi compania Prodal '94, producătorul băuturilor alcoolice Stalinskaya şi Wembley.

Suprafaţa de teren agricol deţinută de străini în România este greu de calculat în condiţiile în care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu are astfel de date. Investitorii străini care vor să cumpere teren în România trebuie să-şi înregistreze o firmă în ţară. Suprafaţa de teren luată în arendă sau aflată în proprietatea investitorilor străini poate fi estimată la 3%-5% din totalul terenului agricol, în jur de 300.000 de hectare.

Între primele zece companii care deţin cele mai mari suprafeţe de teren agricol, cinci au în spate investitori străini de naţionalitate cipriotă, libaneză, germană sau vehicule de investiţii din Luxemburg şi insulele Belize.

În privinţa unei posibile crize alimentare în România, Robert Arsene spune că nivelul actual al producţiei agricole acoperă cererea internă şi permite şi exportul unor cantităţi importante de cereale. "Exportăm 5-6 milioane de tone de cereale. În România sunt 9 milioane de hectare de teren arabil. Avem cel puţin 2 milioane pe care cresc bălării, de pe celelalte 6,5 milioane de hectare rezultă 15-16 milioane de tone de cereale şi oleaginoase. Unde e insecuritatea alimentară?".

În primele zece luni ale anului trecut exporturile de grâu au fost de 2 milioane de tone, în valoare de 313,8 milioane de euro, conform Institutului Naţional de Statistică (INS). Între primele zece produse agroalimentare exportate de companiile din România în primele zece luni ale anului trecut se află şapte produse agricole de bază precum grâu, porumb, orz, rapiţă sau seminţe de floarea-soarelui. Valoarea exporturilor de produse agricole se ridică la 1,1 miliarde de euro, 45% din valoarea totală de 2,4 miliarde de euro a exporturilor de produse agroalimentare din primele zece luni din 2010.

Extinderea în Bulgaria

Compania Agricover este prezentă şi în Bulgaria, afacerile din străinătate ale grupului fiind în jurul a 1 mil. euro. Robert Arsene spune că businessul din străinătate avansează greu pentru că bulgarii fac afaceri în cercuri restrânse, însă subliniază că decizia de extindere în Bulgaria a ţinut de accesul la Dunăre şi de gradul mai mic de fragmentare a terenurilor. "Bulgarii au un alt stil de a face business, în sensul unei alte filosofii. În zona de nord a Bulgariei, agricultura este mai puţin fragmentată decât în sudul României. Fermierii bulgari sunt implicaţi şi în alte tipuri de business, pentru ei agricultura face parte dintr-un cerc de afaceri."

Grupul Agricover, condus de Arsene, este structurat în 11 divizii, afacerile fiind concentrate cu precădere pe zona de agribusiness. Cea mai mare parte a veniturilor grupului este generată de divizia de distribuţie a inputurilor agricole (îngrăşăminte, seminţe). La începutul acestui an Agricover şi-a extins afacerile din sectorul zootehnic prin lansarea Agricover Food, divizie responsabilă de comerţul cu animale vii şi carcase. În zootehnie Agricover este prezentă şi prin divizia Vet, prin care derulează afaceri cu furaje şi medicamente pentru uz veterinar.

535 de credite

Agricover Credit, divizia grupului Agricover specializată pe acordarea de credite fermierilor, a acordat anul trecut 535 de credite, cu o valoare totală de 46 de milioane de euro. Valoarea medie a unui credit acordat de Agricover Credit este de 86.000 de euro. "Creşterea s-a datorat pe de o parte extinderii numărului de clienţi la 535 de societăţi agricole finanţate în 2010, faţă de 361 în 2009, iar pe de altă parte creşterii nevoii de finanţare a capitalului de lucru al fermelor", explică Arsene.