Cele mai mari tranzacţii din ultimul an. Cine sunt actorii - VIDEO

Autor: Ioana David 30.03.2011

Listarea Fondului Proprietatea, cu un rulaj de 120 mil. euro în prima săptămână, a fost cea mai mare tranzacţie din 2010 şi din primele luni ale acestui an relevă Anuarul Top Tranzacţii realizat de Ziarul Financiar. Catalogul prezintă peste 80 de deal-uri, cu o valoare cumulată de peste 1 mld. euro, cele mai multe fiind în imobiliare.

În condiţiile în care multe dintre deal-uri au fost mai mici de 10 milioane de euro, 2010 poate să fie considerat anul tranzacţiilor mici, spre dezamăgirea consultanţilor care sperau într-un reviriment al pieţei. Chiar şi aşa, cumpărătorii români au fost extrem de puţini, numai şase firme sau oameni de afaceri aventurându-se la cumpărare, când cei mai mulţi vor să-şi marcheze exit-ul: Puiu Popoviciu, Asesoft, Dedeman, Camelia Şucu, familia Minea şi Augustin Oancea. Totodată investitorii străini au fost cei care au dat tonul în fuziuni şi achiziţii anul trecut.

"Nu cred în creşteri spectaculoase, însă este foarte posibil ca 2011 să consemneze primele vârfuri de tranzacţionare de la începutul crizei dacă o serie de planuri ale statului se vor concretiza. Ca un exemplu, cred că vânzarea participaţiilor minoritare deţinute în diverse societăţi de utilităţi din industria petrolului şi gazelor naturale, petrochimie, telecomunicaţii ar putea atrage câţiva investitori strategici importanţi, cu beneficii directe în economia românească", a spus Florentin Ţuca, managing partner al firmei de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

Cu toate acestea, finalul anului 2010 şi primele luni din 2011 au adus optimism în piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) după ce vânzarea Floreasca Business Park pentru 101 mil. euro, a unui pachet de 5% din BRD, dar şi listarea Fondului Proprietatea au trezit interesul investitorilor străini.