Dr. Doom: Politica României de contractare de datorii pe termen scurt o va face dependentă de lichidităţile de pe piaţă

Autor: Adrian Voicu 31.03.2011

România înregistrează una dintre cele mai scăzute datorii publice din UE, de 35% din PIB. Cu toate acestea, strategia guvernului de a contracta datorii pe termen scurt şi în monedă străină datorită randamentelor mult mai mici vor face România vulnerabilă in faţa unei posibile crize de lichiditate şi faţă de riscurile faţă de cursurile valutare, este de părere Nouriel Roubini, supranumit şi Dr. Doom al economiei pentru că a prevăzut criza financiară globală.

El critică acţiunile guvernului, considerând că acesta "a ales un joc al aşteptării" în speranţa că randamentele pe termen lung vor scădea. "Cu toate acestea, un asemenea lucru este puţin probabil să se întâmple", este de părere Roubini. "Asumându-şi riscuri tot mai mari pe maturităţi şi curs valurat şi slăbindu-şi balanţa financiară, guvernul nu va face decât să adauge presiune pe randamente", continuă acesta.

De asemenea, Dr. Doom consideră că volatilitatea politică din România va aduce nervozitate investitorilor. Roubini consideră că România ar trebui să semneze cât mai repede noul acord cu FMI, prevenind astfel o creştere a randamentelor pentru obligaţiunile guvernului.

Pentru acest an, Roubini estimează că România nu va avea probleme cu obţinerea de fonduri de pe pieţele externe, costurile pentru plata obligaţiunilor urmând să ajungă la finalul anului la 12,33 miliarde dolari sau 6,8% din PIB.

Roubini atenţionează că continuarea politicii de emitere a obligaţiunilor pe termen scurt (6 până la 12 luni) în monedă externă este una controversată nesustenabilă pe termen lung. Începând cu luna august, această politică îşi va pune amprenta asupra Finanţelor, ministerul urmând să aibă nevoie de 8 miliarde de lei lunar, comparativ cu 6,4 miliarde lei, cât este în prezent. Acesta consideră că încrederea excesivă în obligaţiunile pe termen scurt vor face România vulnerabilă la schimbările de pe piaţă, iar dacă leul va înregistra o scădere, datoria publică va creşte puternic.