Duceţi copiii la Scala!/ de Ziarul de Duminică

Autor: Ziarul de Duminica 31.03.2011

În cadrul Festivalului International de Film NexT, care va avea loc între 6 şi 10 aprilie la cinematografele Scala şi Elvira Popescu şi la Mansarda Cărtureşti, cinema Scala se va transforma, pentru o zi, într-un adevărat tărâm fermecat pentru copii.

A doua ediţie a programului NexT Kids are loc sâmbătă, 9 aprilie, de la ora 11 şi pregăteşte pentru copii, părinţi şi bunici un program cu filme fascinante, cu jocuri distractive şi cu multe alte surprize care îi vor încânta pe cei mici.

Programul NexT Kids, destinat copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani, cuprinde o serie de filme scurte, majoritatea animaţii, din Marea Britanie, Germania, Elveţia şi România care vorbesc în mod emoţionant, surprinzător, amuzant, înduioşător despre timp, magie, prietenie, onoare, sălbăticie, curaj, sacrificiu şi consolare. Tehnicile de animaţie, muzica şi sunetele, fantezia debordantă, jocul copiilor-actori se reunesc în acest program care se doreşte o experienţa cinematografică lejeră, foarte agreabilă şi greu de uitat.

Proiecţia de o oră va fi urmată, în holul cinematografului Scala, de două ore de activităţi menite să-i distreze pe micuţii spectatori, care vor fi invitaţi să voteze şi să comenteze filmul şi personajul preferat, să recreeze mascotele NexT sau obiectele din filme şi să exploreze spaţiul cinematografului amenajat special pentru proiecţia NexT Kids. Nu vor lipsi creioanele colorate, jucăriile, instrumentele muzicale, acuarelele şi multe alte lucruri care vor pune la încercare creativitatea şi talentul copiilor pentru desen, muzică şi spus poveşti.

Anul acesta, NexT Kids va beneficia de prezenţa unor invitaţi speciali. Anna Bergmann, autoarea filmului "Hokus Pokus",va pregăti pentru public o minilecţie de cinema şi animaţie. Regizoarea, născută la Moscova, a studiat animaţie la renumita şcoală de film Konrad Wolf de la Potsdam. Când era mică visa să devină clovn, iar ocupaţia ei preferată era să deseneze pe tapet, să declame poezii şi să spargă porţelan.

Regizoarele Cristina Iliescu şi Stanca Radu au creat Filmminimo, o companie de producţie de filme educative pentru copii care îşi propune să realizeze o serie de scurtmetraje cu teme inspirate din programele şcolare de la grădiniţă şi şcoală. Cele două vin la NexT Kids cu filmul "Experimentul timp", primul lor scurtmetraj pentru copii.

Dr. Ilinca Cioculescu, fondatoarea adăpostului Toboc-Tei pentru cai abandonaţi, se va alătura publicului NexT Kids cu poveşti despre cai şi copii.

Invitatul special al acestei ediţii NexT Kids este Boss, un căţel foarte mare, foarte negru şi foarte înţelept. Acesta va face o vizită la Cinema Scala pentru a oferi spectatorilor un exemplu de ascultare şi cooperare, iar special pentru copiii de la NexT Kids "autografe".