Opinie Mircea Sarbu, Business Magazin: De la teleautograph la fax şi pen computing

Autor: Mircea Sarbu 31.03.2011

In 1887, americanul Elisha Gray a inventat un dispozitiv care trimitea prin telegraf scrisul de mana. L-a numit "teleautograph" si mai tarziu s-a dovedit ca era stramosul faxului si al unui domeniu numit astazi "pen computing".

Imi petrec aproape toata ziua in fata computerului si obiectele pe care le ating cel mai des sunt mausul si claviatura. Scriu mult, cel mai adesea programe, din cand in cand cate un articol. Aproape ca mi-am pierdut deprinderea scrisului de mana, dar am mereu un pix la indemana. De obicei il folosesc cand vorbesc la telefon: notez la intamplare intr-o agenda nume, numere de telefon, date, adrese (sau desenez o schema cand o adresa este de genul "a doua la dreapta de la semafor spre Brasov") si cateva cuvinte cheie cum ar fi "instalator" sau "RCA". In astfel de situatii, claviatura si mausul nu sunt de nici un folos. Daca e ceva cat de cat important, transcriu notele intr-un program numit EverNote, dar scrisul de mana este de neinlocuit. La fel se intampla la cate-o discutie sau sedinta si este oarecum frustrant ca nu pot sa notez direct pe computer, pentru ca acolo ajung in cele din urma toate aceste notite.

Exista oare solutii pentru acest mic inconvenient? Pe vremuri am folosit un Palm Pilot, care-mi permitea sa scriu de mana cateva note cu un creion special si totul era transpus imediat in format text. Era util in diverse situatii, dar nu in toate: se putea scrie doar intr-o zona, iar semnele pe care le recunostea erau uneori bizare, deoarece trebuia trasate dintr-o singura linie. Despre evolutia tehnicii de la scrisul de mana la pen computing cititi intr-un editorial al lui Mircea Sarbu pe www.businessmagazin.ro.