Drepturile de difuzare ale Ligii I de fotbal: Ce se scoate la licitaţie

Autor: Adrian Seceleanu 31.03.2011

Licitaţia de luni de la Liga Profesionistă de Fotbal care ar putea defini cum va arăta piaţa locală de telecomunicaţii în următorii ani, este organizată pentru că expiră drepturile de difuzare câştigate în urmă cu trei ani de consorţiul RCS&RDS - Antena 1 pentru suma de 102 mil euro (inclusiv TVA).


Faţă de acum trei ani, LPF a schimbat condiţiile de vânzare ale drepturilor pentru Liga I iar în competiţie a intrat şi gigantul Romtelecom, care s-a pregătit intens pentru acest pas, lansându-şi propriile posturi de sport şi achiziţionând drepturi de difuzare pentru diverse competiţii interne şi internaţionale.

Una dintre cele mai mari schimbări este aceea că meciurile au fost împărţite în 9 pachete aproximativ uniforme, dintre care două pachete (8 şi 9) pot fi licitate doar de televiziuni care emit gratuit la nivel naţional (RCS&RDS şi Romtelecom - care vând serviciile TV prin cablu, satelit sau internet sunt excluse).

Preţul de pornire a licitaţiei pentru fiecare pachet, cu excepţia pachetelor 8 şi 9, este de 12.900.000 euro (4.300.000 euro/ sezon competiţional) la care se adaugă TVA. Preţul de pornire a licitaţiei pentru pachetele 8 şi 9 este, pentru fiecare dintre ele, de 10.500.000 euro (3.500.000 euro/ sezon competiţional) la care se adaugă TVA