Drepturile de difuzare ale Ligii I de fotbal: Cine s-a înscris în competiţie

Autor: Adrian Seceleanu 31.03.2011

La licitaţia de la Liga Profesionistă de Fotbal urmărită atât de suporteri căt şi de cei din piaţa locala de telecomunicaţi organizată luni, 4 prilie, vor participa TVR, Antena 1, Romtelecom şi RCS&RDS. Companiile au achiziţionat caietul de sarcini pentru vânzarea drepturilor de difuzare ale partidelor din Liga I de fotbal.

RCS&RDS este liderul detaşat al pieţei TV din România, cu peste trei milioane de clienţi pe cablu şi satelit, şi, de asemenea numărul unu pe piaţa de internet fix. Compania negociază, potrivit unor date de pe piaţă şi preluarea UPC, care are alţi 1,1 milioane de clienţi pe televiziune. RCS&RDS este cea mai mare companie telecom controlată de un român, omul de afaceri Zoltan Teszari din Oradea. Compania s-a extins printr-o strategia agresivă de preţuri dar şi prin împrumuturi. Operatorul a împrumutat recent 368 mil. dolari de la un consorţiu de bănci plăti o parte din datoriile anterioare şi pentru a avea bani de investiţii.

Romtelecom este, potrivit unor estmări ale ZF, noul număr doi pe piaţa TV, după ce compania a semnat achiziţia operatorilor de televiziune prin satelit Boom TV şi AKTA Satelit. Romtelecom are aproximativ 1,15 milioane de clienţi pe TV şi are peste un milion de clienţi pe internet. Compania are în spate gigantul german Deutsche Telekom şi are o poziţie financiară solidă.

Deşi doar patru companii au cumpărat caietul de sarcini, la licitaţie pot fi prezenţi mai mulţi participanţi. Pe piaţă circulă numeroase variante de alianţe care ar putea apărea în ziua licitaţiei, care includ şi numele Orange sau UPC.