Care sunt obiectivele noului şef al OMV

Autor: Roxana Petrescu 31.03.2011

Gerhard Roiss, 59 de ani, a devenit de azi noul director ge­neral executiv al grupului petrolier austriac OMV, înlo­cuindu-l din funcţie, după aproape un deceniu de şefie, pe Wolfgang Ruttenstorfer, 61 de ani, omul care în 2004 a cum­părat de la statul român cea mai mare companie locală, Pe­trom.

Ruttenstorfer este preşedintele Consiliului de Suprave­ghere al Petrom, iar poziţia lui va fi preluată de Roiss care de­vine astfel, de la Viena, "cel mai puternic executiv din Ro­mânia". De altfel, până în ziua de azi, reuşita majoră a austriecilor pe planul de achiziţii rămâne Petrom, companie care asigură circa jumătate din baza de explorare şi producţie a grupului. Odată cu numirea sa în funcţie, Roiss spune că va iniţia un proces de reevaluare a strategiei grupului, lucru care va avea un efect şi asupra Petrom.

"Ca exemplu, divizia de rafinare şi marketing dispune de un procent mare din capitalul companiei, în vreme ce divizia de explorare şi producţie generează majoritatea EBIT-ului (profit operaţional). Aici zonele de interes vor fi redefinite şi adaptate condiţiilor pieţei", spun reprezentanţii grupului OMV. Deja schimbările de strategie s-au făcut simţite în România unde Arpechim, una dintre cele două unităţi de rafinare ale Petrom, a fost închisă definitiv, planurile fiind acelea de a reduce capacitatea de rafinare la Petrobrazi. Deci­ziile OMV vin în contextul în care recent reprezentanţii gru­pului au afirmat că fiecare a patra rafinărie pe plan euro­pean ar trebui închisă datorită existenţei unei supracapacităţi de pro­cesare a petrolului. Totodată, evoluţia marjelor de rafinare nu justifică investiţiile în acest sector.

Pe de altă parte însă, focusul grupului va fi pe partea de explorare şi producţie, dar şi pe partea de gaze şi energie, mai ales ca urmare a evenimentelor recente din Japonia. "Gazele naturale sunt o sursă de energie cu emisii scăzute ce oferă o alternativă împortantă prin prisma dezvoltărilor recente şi a îndelungatei dezbateri în domeniul energetic şi în cel climatic", a spus Roiss.

România devine prima piaţă din cele în care este activ grupul austriac unde acest plan se va concretiza odată cu punerea în funcţiune a centralei de 860 de MW de la Brazi în urma unei investiţii de 500 de milioane de euro.

"În ceea ce priveşte dezvoltarea portofoliului pe termen lung, domeniul nostru principal de activitate, explorarea şi producţia, va constitui în continuare coloana vertebrală a grupului nostru", a mai precizat Roiss. Noua strategie a OMV va fi prezentată în toamna acestui an la Istanbul.