Posibilitatea privatizării Oltchim a urcat preţul acţiunilor cu 70% în ultima lună şi jumătate

Autor: Adrian Cojocar 31.03.2011

Compania este evaluată în prezent pe Bursă la 28,2 mil. euro şi anul trecut a avut vânzări de peste 310 mil. euro.



Acţiunile Oltchim Râmicu Vâlcea (OLT), cea mai importantă unitate petrochimică din România, au fost luate cu asalt de investitorii de la Bursă, care au urcat preţul din piaţă al acestor titluri cu circa 70% numai în ultima lună şi jumătate.

Dacă la jumătatea lunii februarie o acţiune Oltchim se tranzacţiona pe piaţă cu 0,2 lei, ieri cotaţia a ajuns la 0,338 lei şi s-au făcut în piaţă transferuri în valoare de 43.000 de euro.

Compania este evaluată în prezent pe Bursă la 28,2 mil. euro şi anul trecut a avut vânzări de peste 1,3 mld. lei (310 mil. euro). Aerostar Bacău (ARS), care are o capitalizare asemănătoare, a avut în 2010 vânzări de 158 mil. lei (37 mil. euro).

"Cred că piaţa se aşteaptă să aibă loc o schimbare semnificativă la Oltchim în următoarele trimestre, ori privatizarea, ori majorarea capitalului, pentru că nu poate funcţiona la infinit în condiţiile actuale cu pierderi masive din exploatare şi din activitatea financiară. Noul acord încheiat de România cu FMI pune accent pe rezolvarea problemelor de la companiile de stat cu pierderi printre care se află şi Oltchim", spune Andrei Rădulescu, analist la firma de brokeraj Target Capital.

Creşterile au fost alimentate pe Bursă de speculaţiile privind începerea procesului de privatizare a companiei de către stat, care este strâns cu uşa de către FMI să stopeze pierderile masive înregistrate de unele companii, printre care se află şi Oltchim.

Oltchim a înregistrat în fiecare din ultimii trei ani pierderi de peste 200 mil. lei (50 mil. euro) după ce austriecii de la Petrom au decis la finele anului 2008 să închidă Arpechim, care reprezenta singura sursă de materie primă a combinatului din Vâlcea, fapt pentru care ulterior compania şi-a redus cu peste 65% producţia.

FMI a dat un ultimatum Guvernului să privatizeze sau să închidă companiile cu pierderi şi a inclus aceste cerinţe în ultimul acord de finanţare încheiat cu România.

Ca răspuns la cererile FMI, pe data de 22 februarie Ministerul Economiei a emis un comunicat cu privire la începerea procedurilor de privatizare a combinatului din Vâlcea şi a anunţat şi o agendă a privatizării.

Astfel, Guvernul s-a angajat ca până în luna august să desemneze un consultant de talie internaţională pentru a pregăti privatizarea Oltchim, urmând ca licitaţia pentru vânzarea companiei să aibă loc undeva la mijlocul anului 2012.

Singurii investitori interesaţi de privatizarea Oltchim în ultimii ani au fost nemţii de la PCC, care deţin 12,1% din acţiunile Oltchim, dar care sunt în război de mai mult timp cu conducerea companiei şi care şi-au atras antipatii şi din partea reprezentanţilor statului.

În ultima perioadă s-a adus în discuţie tot mai des problema pierderilor de la combinatul din Vâlcea, chiar premierul Emil Boc declarând săptămâna trecută ca reacţie la decizia Petrom de a închide definitiv rafinăria Arpechim că Guvernul nu va abandona ideea preluării Arpechim şi că va discuta punctual această problemă. Totodată între parlamentarii aparţinând judeţelor Argeş şi Vâlcea au fost semnate protocoale de colaborare pentru salvarea Oltchim şi a rafinăriei Arpechim, potrivit informaţiilor apărute în presă.

Dacă la jumătatea lunii februarie acţiunile Oltchim se tranzacţionau în jurul preţului de 0,2 lei/acţiune, după declaraţiile Ministerului Economiei privind privatizarea Oltchim acestea au urcat semnificativ pe Bursă, ajungând ieri să se tranzacţioneze la un preţ de circa 0,338 lei/acţiune după un avans de 6% pe parcursul şedinţei de ieri.

Transferurile din piaţă nu au fost foarte ridicate, cumulând mai puţin de 2% din capitalul companiei în ultima lună de zile.

"Cred că sunt mai mult speculatori decât investitori în piaţă care aşteaptă să se întâmple ceva semnificativ cu compania şi nu se cumpără pe fundamente. Eu am încetat să mai analizez compania în 2008 din cauza pierderilor. Nu poţi să dai "buy" pe o companie care are pierderi constante în ultimii trei ani de zile. Cred că Oltchim are probleme structurale dacă este dependentă de Arpechim", spune Andrei Rădulescu, analist la Target Capital.

El consideră că statul va lua în calcul faptul că Oltchim reprezintă un agent economic foarte important pentru oraşul Râmnicu-Vâlcea şi împrejurimi, compania susţinând practic întreaga regiune, iar închiderea companiei ar afecta mult mai multe companii care se aprovizionează de la Oltchim. "Singurul lucru bun pe care-l văd la Oltchim sunt vânzările. Compania continuă să vândă şi are unul dintre cei mai mici indicatori P/S (preţ raportat la vânzări - n.red.) de pe Bursă, de 0,06. Compania va avea nevoie de o majorare pentru că funcţionează cu capitaluri proprii negative din 2007", a precizat Rădulescu.