Românul ucis în Afganistan se numeşte Moţco Filaret, ofiţer cu o impresionantă carieră internaţională

Autor: Mediafax 02.04.2011

Cetăţeanul român aflat printre victimele incidentului de vineri seară din Afganistan se numeşte Moţco Filaret şi lucra la Secţia de Afaceri Politice a Biroului ONU din Mazar-I-Sharif, a declarat, pentru MEDIAFAX, sâmbătă, Doris Mircea, director general de comunicare în MAE.

"Ca urmare a incidentului de la Mazar-I-Sharif şi a notificării primite de la Departamentul Operaţiunilor de Menţinere a Păcii din cadrul ONU, Ministerul Afacerilor Externe poate să confirme că printre victimele nefericitului incident se află un cetăţean român, ofiţer de afaceri politice în cadrul Centrului Operaţional NORD din Mazar-I-Sharif al minisunii ONU în Afganistan", a spus Doris Mircea.

Ea a precizat că persoana se numeşte Moţco Filaret.

Doris Mircea a menţionat că Moţco Filaret a a fost "ofiţer cu o impresionantă carieră internaţională în domeniul instituţiilor internaţionale".

Moţco Filaret, în vârstă de 43 de ani, mai participase şi la operaţiunile din centrul ONU din Kandahar, în Tadjikistan, în Federaţia Rusă, în Caucazul de Nord, în Cecenia, în Kârgâzstan şi în alte operaţiuni ale unor organizaţii internaţionale, a precizat sursa.

Şapte angajaţi ai ONU şi cinci demonstranţi afgani au fost ucişi în atacul comis de manifestanţi împotriva birourilor ONU din Mazar-i-Sharif, oraş situat în nordul Afganistanului. Manifestaţia a fost organizată pentru a protesta faţă de incendierea recentă a unui exemplar din Coran de către un pastor integrist american.

Potrivit corespondentului AFP la Mazar-i-Sharif, violenţele, însoţite de focuri de armă şi deflagraţii, au continuat până în jurul orei 20.00 (18.30 ora României) în oraş, unde poliţia era mobilizată vineri seara în număr mare.

Ministerul de Externe a anunţat, vineri, că, potrivit unor informaţii preliminare, un român s-ar putea afla printre victimele "atacului barbar" asupra biroului misiunii ONU de la Mazar-i-Sharif, din Afganistan.Citiţi mai mult despre românul ucis în Afganistan pe www.mediafax.ro