Temerea lui Basescu: au nevoie bancile din UE ca statele sa "bage in ele" inca 250 mld. euro?

Autor: Crenguta Nicolae 02.04.2011

Presedintele Traian Basescu spunea recent ca se teme de o intoarcere a crizei, avand in vedere ca testele de stres releva ca statele europene vor fi nevoite "sa bage repede in banci" inca 250 de miliarde de euro. Despre ce e vorba?

Cum bine stim de anul trecut, testele care doreau sa masoare rezistenta bancilor europene la socurile unei noi crize financiare au fost un esec.

Din doua motive: unul, pentru ca au avut la baza criterii prea blande, cu estimari care chiar in momentul cand se aplicau la test erau depasite (in rau) de realitatea din teren sau de previziunile mai recente, iar celalalt, pentru ca de la tara la tara a fost tratata diferit problema creantelor detinute de banci, minimalizand in special ponderea in portofolii a obligatiunilor emise de tarile cu probleme (Grecia, Spania, Portugalia).

Asa se explica faptul ca Spania, care a abordat cu strictete testul, a avut si cele mai multe banci cazute la test. In total, cinci nefericite "cajas" spaniole si doar doua banci cu anvergura mai mare (Hypo Real Estate si ATE Bank) au picat testul, adica nu s-au incadrat in plafonul minim (6%) de adecvare a capitalului de rang I - principal. Citiţi mai mult despre "Temerea lui Băsescu" pe www.businessmagazin.ro