Ungaria va introduce taxa „hamburger“ pentru produsele alimentare nesănătoase

Autor: Catalina Apostoiu 03.04.2011

Ministerul ungar al economiei lucrează la un proiect de introducere a unei taxe pe produsele alimentare nesănătoase, a anunţat ministerul ungar al resurselor naturale, scrie The Budapest Business Journal.

Taxa se va aplica alimentelor considerate drept nesănătoase, bogate în calorii, cu un nivel ridicat de carbohidraţi şi/sau grăsimi. Oficialii ministerului resurselor naturale au declarat că taxa nu este menită să ducă la o majorare a preţurilor alimentelor de bază, ci la o diminuare a consumului de alimente nesănătoase în Ungaria, ţară despre care autorităţile spun că se îndreaptă către "o catastrofă din punctul de vedere al sănătăţii publice".

Veniturile anuale obţinute de pe urma taxei ar putea fi cuprinse între 45,7 şi 386 miliarde de forinţi (170 mil.-1,45 mld. euro). Ministerul resurselor a declarat că guvernul încearcă să găsească modalităţi de finanţare a angajaţilor din domeniul sănătăţii şi a salariilor medicilor. Mulţi medici unguri au plecat în alte ţări europene pentru a beneficia de salarii mai mari.