VIG, profit de 28 mil. euro datorită daunelor mai mici

Autor: Ciprian Botea 03.04.2011

Grupul austriac Vienna Insurance, care controlează companiile Omniasig, Asirom, BCR Asigurări şi BCR Asigurări de Viaţă, a raportat anul trecut un profit brut de 28,5 mil. euro din operaţiunile derulate în România, în creştere cu 18%.

Creşterea se datorează în principal scăderii daunelor plătite şi reducerii cheltuielilor operaţionale. Companiile deţinute de VIG în România au achitat în 2010 despăgubiri în valoare de 325 mil. euro, cu 16% mai puţin decât în anul anterior. Daunele au reprezentat 62% din primele brute subscrise.

"Rata de daună (despă­gubirile plătite raportate la prime încasate - n. red.) a scăzut anul trecut cu 4,9% în România, reflectând creşterea tarifelor la poliţele auto, introducerea de franşize şi efectul cursului de schimb", potrivit raportului anual al grupului austriac.

Cheltuielile operaţionale s-au redus cu 11% şi au ajuns la 152 mil. euro. Ponderea acestora în total prime subscrise a crescut însă uşor până la circa 29% din cauza operaţiunilor de curăţare a portofoliului. Austriecii au subscris prime brute de 528 mil. euro anul trecut, în scădere cu 13% faţă de anul anterior din cauza vânzărilor mai mici de poliţe auto. Scăderea este peste declinul de 5,7% înregistrat de piaţa asigurărilor în 2010. VIG rămâne însă cel mai mare jucător din industria locală a asigurărilor.

"Scăderea subscrierilor pe segmentul auto se datorează creşterii primelor de asigurare şi evoluţiei slabe a pieţei", scrie VIG.

Subscrierile pe segmentul asigurărilor generale, unde companiile controlate de VIG deţin o cotă de piaţă cumulată de peste 27%, au fost de 435 mil. euro, în timp ce veniturile din poliţe de viaţă au însumat 93 mil. euro.

Primele subscrise din asigurări de viaţă au crescut cu 7%, susţinute de vânzările de poliţe unit-linked (asigurări de viaţă cu componentă de economisire) ale BCR Asigurări de Viaţă. Compania vinde aceste poliţe prin reţeaua BCR, cea mai mare bancă locală după active, cu circa 4 milioane de clienţi. Raportul VIG menţionează o creştere cu 21% a distribuţiei prin canalul bancar. Din cele patru companii controlate de austrieci pe plan local, doar BCR Asigurări de Viaţă şi Asirom mai vând poliţe de viaţă după ce grupul a vândut anul trecut compania Omniasig Asigurări de Viaţă francezilor de la AXA. Pe asigurări de viaţă, VIG deţine locul doi după olandezii de la ING.

Afacerile VIG au înregistrat un declin mai accentuat în ultimul trimestru al anului, în condiţiile în care după primele nouă luni subscrierile scăzuseră cu 12% şi profitul înregistra o creştere de 56%. În trim. IV 2010, profitul a scăzut cu 66% faţă de perioada corespunzătoare din anul anterior, din cauza reducerii subscrierilor la un minim al ultimelor opt luni.

România este a cincea cea mai mare piaţă pentru Vienna Insurance Group, după Austria, Cehia, Slovacia şi Polonia. Afacerile din România reprezentau 6,1% din subscrierile totale ale grupului la sfârşitul anului trecut, în creştere uşoară de la 6% în anul anterior.

Piaţa locală de asigurări a scăzut anul trecut cu 5,7%, la 8,36 miliarde lei (circa 2 mld. euro), din cauza veniturilor mai mici din poliţe auto facultative (Casco).

Scăderea a fost de 7,5% pe asigurări generale, la 6,7 miliarde lei, în timp ce subscrierile din asigurări de viaţă au crescut cu 2,3% şi au ajuns la 1,66 miliarde lei.

Jucătorii din piaţă se aşteaptă ca anul acesta veniturile din prime să scadă cu circa 10%, din cauza reducerii tarifelor poliţelor auto. Segmentul auto reprezintă două treimi din piaţa asigurărilor generale.