PD-L şi USL, în tranşee pentru Primăria Capitalei. Piedone anunţă că intră la bătaie dacă se desfiinţează sectoarele

Autor: Gabriel Razi 03.04.2011

Cele două mari grupări de pe scena politică din România, PDL şi USL (formată din PNL şi PSD), caută soluţii pentru stabilirea candi­daţilor pentru cea mai puternică primărie din ţară, Primăria Bucureştiului, care are un buget total anual, cu tot cu sectoare, de 2 miliarde de euro. Campania pentru alegerea primarului Capitalei va începe peste un an, iar alegerile vor fi în iunie 2012.

Unul dintre posibilii candidaţi la Primăria Capitalei din partea PSD, Cristian Popescu Piedone, cotat cu şanse după investiţiile masive în Sectorul 4, a făcut ieri un anunţ surpriză: va candida dacă se vor desfiinţa sectoarele Bucureştiului, adică tocmai ceea ce a propus partea adversă, adică PD-L.

Strategiile partidelor vor fi influenţate în 2012, spre deosebire de celalalte alegeri, de posibila renunţare la cele şase sectoare ale Capitalei şi înfiinţarea a 22 de districte, mai mici, care să nu aibă bugete şi primari proprii.

Un proiect de lege prin care ar putea fi eliminate sectoarele Bucureştiului a fost iniţiat în februarie 2011 de deputatul PDL Vasile Gherasim şi a fost susţinut public în mai multe rânduri de Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului.

Susţinătorii proiectului din tabăra PDL spun că modificarea sistemului administrativ este necesară, că urmează modelul marilor capitale europene şi că astfel vor fi eliminate cele şapte bugete, şapte primării, şapte consilii şi şapte strategii de dezvoltare ale sectoarelor.

Criticii din opoziţie afirmă la rândul lor că proiectul de lege urmăreşte eliminarea din scenă a primarilor de sector pentru ca primarul general să poată gestiona singur întregul buget. Dacă vor dispărea sectoarele, viitorul primar ar urma să dispună de un buget total de circa 2-2,5 miliarde euro. În cazul în care legea va fi aprobată, întreaga miză a alegerilor s-ar concentra pe cursa pentru fotoliul de primar general al Capitalei. Până în prezent PDL şi USL nu şi-au lansat candidaţii în cursa pentru Primăria Capitalei.

Totuşi, Sorin Oprescu a dat recent semne de apropiere faţă de USL, după ce a anunţat oficial că va intra în cursa pentru fotoliul de primar din poziţia de candidat inde­pendent, precizând totodată că ar putea fi susţinut de anumite partide în campania electorală. Oprescu s-a întâlnit săptămâna trecută cu şefii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta. "Sunt mai multe posibilităţi. Susţinerea lui Sorin Oprescu este unul dintre scenariile pe care le luăm în calcul. Totuşi nu cred că va trece această lege. O astfel de lege este aberantă chiar şi pentru PDL. Cum îţi arăţi susţinerea pentru un primar de sector precum Negoiţă sau Poteraş când îi desfiinţezi sectorul?", a declarat ieri pentru ZF Victor Ponta, preşedintele PSD.

Primarul Oprescu a mai spus recent că un referendum privind organizarea Bucureştiului pe sectoare va fi ţinut în Bucureşti la sfârşitul lunii mai 2011. Până atunci însă trebuie introdus pe agenda Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi aprobat.

Citiţi aici proiectul pentru Zona Metropolitană Bucureşti