Site-urile de imobiliare, o sursă bună pentru analiza evoluţiei preţurilor?

Autor: Dornescu Ioan Valeriu 04.04.2011

Preţurile de vânzare ale apartamentelor din Bucureşti au scăzut semnificativ în primul trimestru faţă de primele trei luni din 2010, însă datele raportate pentru martie comparativ cu februarie de două site-uri de anunţuri imobiliare diferă, unele indicând o scădere de 1-5%, altele o creştere uşoară.

Potrivit unui raport realizat de AnunturiParticulari.ro, plafonul limitat al programului Prima Casa 3 a pus presiune asupra preţurilor cerute de proprietari pentru vânzarea locuinţelor, care au scăzut în martie cu 1-5% faţă de februarie, iar numărul ofertelor a crescut în acest interval.

"Plafonul limitat al programului Prima Casă 3 a făcut ca persoanele interesate de achiziţia unei locuinţe să se precipite şi, teoretic, să pună presiune asupra preţurilor. În acest moment sunt bănci care au terminat plafonul alocat şi sunt blocate sute de dosare depuse de clienţi. Anunţul privind lansarea programului Prima Casă 4, în condiţii cel puţin la fel de avantajoase, a dus la relaxarea lucrurilor şi la liniştirea pieţei", se arată în raport.

Autorii raportului notează că în acest moment se poate vorbi de un interes crescut pentru achiziţia de locuinţe, dar care nu a dus la o creştere a preţurilor, ci dimpotrivă.

Pe de altă parte, valoarea medie a indicelui naţional imobiliare.ro pentru luna martie, de 1.043 euro/mp util, este cu 0,9% mai ridicată decât cea înregistrată în februarie. Indicele calculat de portalul imobiliar a evoluat diferit la nivelul principalelor oraşe din ţară. Astfel, au fost înregistrate creşteri uşoare în Braşov şi Bucureşti, scăderi timide de preţ la Timişoara, Cluj-Napoca, Constanţa şi Ploieşti.

Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când indicele imobiliare.ro indica valoarea de 1.211 euro/mp, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 13,9% mai mici.

Indicele imobiliare.ro pentru Bucureşti indică, pentru luna martie, o valoare medie de 1.169 euro/mp util (+0,8%) pentru apartamentele noi şi vechi din Capitală, înregistrând, pentru a treia lună consecutiv, o creştere.

"Preţurile au evoluat timid dar diferit în cele şapte oraşe pe care le analizăm, oscilând între -2,5%, cel mai mare procent de scădere fiind înregistrat la Ploieşti şi +1,3%, vârf atins de segmentul apartamentelor noi din Braşov. În perioada următoare, va exista un relativ echilibru pe piaţa rezidenţială întreţinut în bună măsură de aşteptarea unor semnale pozitive concrete pe plan economic, dar şi de lărgirea adresabilităţii Programului Prima Casă", a declarat într-un comunicat Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.