BNR a vândut 3,6% din rezervele valutare în octombrie 2008 ca să apere leul

Autor: Liviu Chiru 04.04.2011

Vârful de dobânzi din octombrie 2008 - când indicatorul pieţei monetare Robor pentru o zi a urcat la peste 43% pe an, depărtându-se semnificativ de dobânda-cheie a BNR de 10,25% pe an - a fost determinat de un atac speculativ asupra leului, scrie Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR, într-un studiu.

Vedeţi aici raportul BNR

El concluzionează că mişcările de pe pieţele financiare - o depreciere abrutpă a cursului în decurs de câteva zile, vânzările de valută din rezerva băncii centrale pentru a proteja moneda şi volatilitatea foarte mare a dobânzilor pe piaţa interbancară - corespund criteriilor pentru identificarea unui atac speculativ.

"De pe 6 octombrie şi până la sfârşitul lunii, pe baze nete, vânzările de valută ale BNR s-au ridicat la 3,6 procente din volumul rezervelor valutare. Ca urmare, leul a început să se aprecieze, atingând 3,59 lei/euro pe 22 octombrie, fără să mai depăşească valoarea de la care a început atacul speculativ până pe 19 noiembrie 2008", notează Croitoru. BNR avea rezerve valutare de 26 mld. euro la sfârşitul lunii septembrie 2008. Aceasta înseamncă că vânzările au urcat la aproape un miliard de euro.

Studiul realizat de Croitoru reflectă opinii personale şi nu reprezintă o poziţie oficială a BNR. Datele utilizate în cadrul studiului sunt furnizate de banca centrală.