Ştiri pe scurt business internaţional

Autori: Constanta Catalina Apostoiu , Vlad Popescu - Mediafax , Bogdan Cojocaru 04.04.2011




Caja Mediterraneo, banca spaniolă de economii al cărei plan de fuzionare cu alte trei bănci de economii a eşuat, ar putea fi naţionalizată după ce a solicitat 2,8 mld. euro din cadrul fondului de susţinere a băncilor, scrie Financial Times. Banca are 4% din activele bancare ale Spaniei.


Preţul ţiţeiului Brent a urcat la peste 119 dolari pe baril, iar ţiţeiul WTI a atins un maxim pe doi ani şi jumătate, avansând la peste 108 dolari, în condiţiile în care turbulenţele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au generat temeri că livrările ar putea avea de suferit, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.


Irlanda va lansa eforturi diplomatice coordonate cu UE pentru a obţine termeni mai buni legaţi de pachetul de bailout internaţional care i-a fost acordat, a anunţat viceprim-ministrul irlandez Eamon Gilmore, fără a oferi detalii privitoare la ce fel de termeni doreşte Irlanda să obţină.


Oficialii francezi încearcă să convingă banca britanică HSBC să-şi mute sediul în Paris, în condiţiile în care centrele financiare rivale pândesc şansa de a încuraja banca să-şi mute sediul din Marea Britanie, scrie The Telegraph. Nu se cunosc încă detalii a ceea ce ar putea oferi autorităţile franceze HSBC pentru a o atrage la Paris.


Companiile germane de utilităţi vor să investească 50 mld. euro în construirea sau modernizarea a 51 de centrale electrice până în anul 2019 şi în alte 15 proiecte care nu au încă un termen clar de execuţie.


Un grup de experţi ai FMI, BCE şi UE a ajuns luni la Atena pentru a analiza proiectul de buget al Greciei pentru intervalul 2012-2015. Bogdan Cojocaru