Grupul Vodafone iese de pe piaţa franceză pentru 8 mld. euro

Autor: Mediafax 04.04.2011

Grupul francez Vivendi a încheiat un acord cu Vodafone pentru a prelua participaţia de 44% deţinută de compania britanică la operatorul de telecomunicaţii mobile SFR, tranzacţie de 7,95 mld. euro, scrie Bloomberg. Vivendi va deţine astfel în totalitate cea mai mare divizie a sa.

Preţul tranzacţiei include plata către Vodafone a unor dividende ale SFR în valoare totală de 200 mil. euro, se arată într-un comunicat al Vivendi. În plus, SFR şi Vodafone vor continua cooperarea comercială pentru următorii trei ani. Vodafone vrea să folosească patru miliarde lire (4,5 miliarde euro) din încasări pentru răscumpărarea de acţiuni proprii, potrivit unui comunicat al grupului britanic.

Preţul obţinut de Vodafone este "mult mai bun decât se aşteptau cei mai mulţi", potrivit unui analist al Sanford C. Bernstein & Co. Acţiunile Vodafone au crescut cu 18% în ultimele 12 luni, urcând capitalizarea companiei cu 92,4 mld. lire sterline. Vivendi a urcat în acelaşi timp cu 1,7%. Acordul trebuie avizat de autorităţile pentru concurenţă, iar cele două grupuri anticipează că tranzacţia se va finaliza până la sfârşitul lunii iunie.