Ruşii de la Renaissance au ieşit pe primul loc pentru intermedierea ofertei Petrom

Autor: Andrei Chirileasa 04.04.2011

Miliardarul rus Mihail Prohorov, care are afaceri în aur, deţine jumătate din banca de investiţii Renaissance.



Banca de investiţii rusă Renaissance, în consorţiu cu BT Securities (divizia de brokeraj a Băncii Transilvania), EFG Securities (divizia de brokeraj a grupului elen EFG, proprietarul Bancpost) şi Romcapital au obţinut cel mai mare punctaj (92,5 puncte) la licitaţia organizată de stat pentru alegerea intermediarului la vânzarea a 9,8% din Petrom, conform unor surse prezente la licitaţia de la Ministerul Economiei-OPSPI.

Consorţiul care include banca rusă şi care s-a format pe ultima sută de metri reprezintă o surpriză totală pentru piaţă. Renaissance este în top trei bănci de investiţii în Rusia, fiind controlată şi condusă de un neozeelandez.

Mihail Prohorov, al doilea cel mai bogat om din Rusia cu o avere estimată la 13,4 mld. $, deţine şi el 50% din Renaissance. Prohorov mai are în proprietate cel mai mare producător de aur din Rusia şi echipa americană de baschet New Jersey Nets şi este unul dintre oamenii de afaceri apropiaţi de premierul rus Vladimir Putin, care l-a şi decorat.

Pe locul al doilea s-a clasat consor­ţiul format din UniCredit şi Goldman Sachs - SUA (68,5 puncte), pe trei a ieşit Alpha Bank cu japonezii de la Nomura (67,7 puncte), pe patru s-a plasat Raiffeisen cu Morgan Stanley (66,2) - consideraţi favoriţii cursei -, iar pe ultimul loc a ieşit ING cu UBS - Elveţia (59,73), conform surselor citate.

La nivelul ofertei financiare, consorţiul Renaissance ar fi cerut un comision de 0,325% din suma pe care statul o va încasa. Dacă statul încasează minimum 500 mil. euro, atât cât speră, comisionul băncii ar fi de 1,62 mil. euro. UniCredit/Goldman ar fi oferit 0,74%, iar Raiffeisen şi Morgan Stanley au dat 0,892%. Nomura şi Alpha Bank ar fi cerut 0,7%, iar UBS şi ING 1,1%.

Valoarea tehnică a ofertelor are o pondere de 50%, iar oferta financiară de 50%, pe baza acestui lucru realizându-se punctajul final. Niciunul dintre reprezentanţii consorţiilor prezente la anunţarea clasamentului nu a contestat public rezultatul, însă anunţul oficial privind câşti­gătorul a întârziat să apară până la închiderea ediţiei.

Având în vedere că intermediarul va primi acces la toate datele Petrom pentru realizarea prospectului de vânzare, este posibil ca OPSPI să reflecteze asupra rezultatului.

OPSPI, care este o structură în cadrul Ministerului Economiei, trebuie să se consulte şi cu Guvernul pe acest subiect. În momentul în care va fi anunţat câştigătorul va fi semnat şi contractul de intermediere, iar consorţiul selectat va începe să lucreze la pregătirea ofertei.

Renaissance a apărut în spaţiul public acum trei săptămâni când s-a în­scris în cursa pentru Petrom, iar intenţiile lor au fost menţionate de către Steven Jennings, CEO-ul băncii de investiţii, într-un interviu pentru ZF.

Victor Cionga, ex-Raiffeisen, a pre­gătit oferta tehnică cu care consor­ţiul a intrat în cursă şi va lucra la prospectul ofertei de vânzare a Petrom. Ceilalţi membri ai consorţiului, BT Securities şi EFG Securities, plus Romcapital, sunt destul de cunoscuţi pe piaţa de brokeraj românească.

Avocaţii consorţiului condus de ruşi sunt Cameron McKenna şi Stoica & Asociaţii (casa de avocatură a fostului ministru al justiţiei Valeriu Stoica şi actualul vicepreşedinte al PD-L, partidul de guvernământ).