E oficial: Ruşii de la Renaissance selectaţi să intermedieze cea mai mare ofertă din istoria Bursei

Autor: Andrei Chirileasa 05.04.2011

Comisia de selecţie a intermediarului ofertei secundare prin care statul va vinde 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP) a declarat câştigător consorţiul format din Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital şi EFG Securities, cu care va începe negocieri pentru încheierea contractului.

"Oferta care a întrunit cel mai mare punctaj total şi care a fost declarată ofertă câştigătoare este oferta sindicatului de intermediere constituit din Renaissance Capital Limited; EFG Eurobank Securities; BT Securities; Romcapital, care a fost declarat ofertant selectat. Oferta câştigatoare a întrunit 92,5 puncte (dintr-un total de 100 posibile). Oferta financiară depusă de ofertantul selectat reprezintă 0,325% din suma totală rezultată din valoarea acţiunilor în cadrul ofertei publice secundare", au arătat reprezentanţii Ministerului Economiei.

Ei au precizat că "acţiunea a fost finalizată cu succes, având în vedere că, la o valoare estimată a tranzacţiei de peste 500 milioane de euro, comisionul de succes este de aproximativ 1,6 milioane de euro, cu mult sub estimările pieţei, situate undeva la 4-5 milioane de euro".

Conform mai multor surse prezente la licitaţie, consorţiul condus de Renaissance Capital a avut cel mai mare punctaj fiind urmat, la mare distanţă, de asocierea Goldman Sachs - UniCredit CA IB Securities, cu 68,6 puncte. Pe poziţia a treia s-a plasat consorţiul Nomura - Alpha, cu 67,7 puncte. Consorţiul Raiffeisen - Morgan Stanley, considerat principalul favorit al procesului de selecţie, a obţinut abia al patrulea punctaj, iar pe locul cinci s-au clasat ING şi UBS.

Consorţiile formate din BCR-JP Morgan şi BRD-Citibank au fost descalificate pe parcursul procesului de selecţie.