Povestea unui thriller comandat/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 05.04.2011

Ce urmează este povestea primului roman mistery & thriller românesc scris la comandă externă. Un editor britanic, Mike Phillips, i-a comandat lui Bogdan Hrib, directorul Editurii Tritonic şi autor de romane poliţiste, să scrie, pentru cititorii britanici, un roman mistery & thriller a cărui acţiune să se petreacă în România. (Mike Phillips este câştigător al Premiului "Pumnalul de Argint" decernat de Asociaţia Scriitorilor de Romane Poliţiste din Marea Britanie, autor al mai multor romane poliţiste bestseller). Rezultatul - un roman numit "Ucideţi generalul", lansat săptămâna trecută, în care autorul a mers mai departe de sugestia editorului şi nu a evitat personaje şi întâmplări reale.

Bogdan Hrib, născut în 1966, jurnalist şi editor, a fondat Editura Tritonic în 1993, iar primul său roman poliţist, "Filiera grecească", a apărut în 2007. În acel roman apărea prima oară personajul Stelian Munteanu, care se regăseşte şi în "Ucideţi generalul". Bogdan Hrib este membru fondator al RCWC - Romanian Crime Writers Club -, prima asociaţie din România care doreşte să-i reunească pe cei cu o contribuţie semnificativă la dezvoltarea literaturii autohtone mystery & thriller.

Romanul "Ucideţi generalul" a fost scris în mare parte la Copenhaga şi în împrejurimi - "o zonă civilizată, deşi un pic friguroasă, spune autorul. Aproape de Nyhavn am găsit, soţia mea şi cu mine, un loc minunat unde am putut să-mi adun gândurile atunci când am simţit nevoia - Brooklyn Cafe. Mai la nord, în Hellrup, la doi paşi de cea mai lungă stradă din lume, Standvej, un alt loc mi-a dat şansa de a scrie printre cărţi..." "Ucideţi generalul" este un thriller captivant, plin de suspans. N-o să dezvălui subiectul, dar putem spune că cititorul este transportat prin tranziţia continuă a ultimelelor decenii din istoria României. "Stelian Munteanu - amant, asasin şi băiat de Bucureşti - este un erou care poate spune mai multe decât ne-am imagina despre vremurile pe care le trăim" - declară, mulţumit, Mike Phillips.

Cartea se pare că i-a plăcut şi lui George Arion. "Pe editorul şi gazetarul Stelian Munteanu l-am întâlnit în <<Filiera grecească>>, în <<Blestemul manuscrisului>>, în <<Somalia, mon amour>> - spune Arion. Nu şi-a epuizat resursele şi, într-o formă de zile mari, revine, de data asta, ca protagonist în <<Ucideţi generalul>>. Din nou e implicat în acţiuni tenebroase, iarăşi trebuie să descâlcească mistere de rezolvarea cărora depinde însăşi viaţa sa. Niciodată nu l-am văzut atât de îndârjit, de pătimaş, de revoltat. Fiindcă nu mai suportă atâta minciună în jurul lui. Fiindcă nu mai vrea să fie manipulat. Angoasele lui sunt angoasele noastre, pericolele care îl ameninţă ne pot pândi pe oricare dintre noi, în această lume în care nimeni nu ştie cine e marele dirijor din umbră. Mânuind o scriitură nervoasă, ţesând o intrigă cu multe răsturnări de situaţie, Bogdan Hrib surprinde cu exactitate tribulaţiile unui erou ajuns pe culmile exasperării."


STELIAN ŢURLEA (n. 1946) a urmat studii de filologie (1968) şi filosofie (1976), la Bucureşti, a fost aproape trei decenii redactor de politică externă la revista "Lumea", a condus, după 1989, revistele "Lumea", "Zig-Zag", apoi ziarul "Meridian", după care a lucrat în televiziune, ca şef al departamentului de ştiri al Antenei 1. Din 1996 lucrează la PRO TV, din 2000 este şi editor senior al Ziarului de Duminică. Este autorul a zece cărţi de publicistică, zece romane, opt cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit trei albume. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii (2003), Premiul Asociaţiei Editorilor din România (AER) pentru literatură pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (2007). A fost nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii în 2000 şi Premiul AER pentru roman în 2003.