Despre Fidel Castro, Iisus din Nazaret şi Arhiepiscopul Hristodoulos/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 05.04.2011

Volker Skierka

Fidel Castro

O biografie

Victoria Books

Traducere din germană de Paul Radu Grigoriu.

Cu o voinţă de fier, Castro a supravieţuit mai multor preşedinţi americani - Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan, Bush, Clinton, Bush Jr, Obama, mulţi dintre ei cu câte două mandate - mai multor secretari generali sovietici - de la Hruşciov, la Gorbaciov - multor şefi de stat şi de guvern din America Latină, până când a devenit omul numărul unu cu cea mai lungă domnie din ultimul secol. Continuă să fie o figură pe care oricine o recunoaşte imediat, cu barba sa şi cu uniforma sa, la care n-a renunţat decenii la rând. În plus, aproape că nu există fotografie care să-l arate pe Castro râzând. Se ştie despre el că nici nu cântă, nici nu dansează, de-a dreptul straniu la un popor temperamental, exuberant. Guvernează cu o mână de fier din 1959! Despre acest personaj a scris Vorker Skierka o carte excelentă.

Volker Skierka s-a născut în 1952 în Rheinfelden Baden. Din 1973 activează ca jurnalist la Nürnberger Nachrichten şi la agenţia de ştiri Reuters. Între 1979-1992 a fost corespondent al Süddeutsche Zeitung, cu o perioadă - între 1989 şi 1992 - petrecută în America Latină. Între anii 1992-1997 a fost redactor-şef al revistei Merian. În momentul de faţă lucrează ca publicist liber-profesionist. Volker Skierka a fost distins în 1981 cu Premiul Egon Erwin Kisch.

"Cu barbă, mereu în uniformă verde, figură a urii şi a eroismului în acelaşi timp, aşa îl cunoaşte lumea - scrie Skierka. Împotriva nimănui nu au fost urzite atâtea comploturi pentru a fi asasinat... Faptul că a rămas în viaţă e aproape un miracol." Expertul în America Latină Volker Skierka reconstruieşte istoria vieţii lui Fidel Castro şi odată cu ea, istoria revoluţiei cubaneze. În acest demers foloseşte izvoare şi documente puţin cunoscute. Studiul său este o prezentare foarte riguroasă şi atrăgător scrisă a vieţii şi acţiunilor contradictorii ale preşedintelui cubanez. La sfârşit rămâne întrebarea despre viitorul statului din Caraibe: va deschide Castro uşa reformelor economice şi democratice, sau vechiul său dicton, "socialismo o muerte" - socialism sau moarte - va rămâne în picioare? Şeful statului cubanez Fidel Castro este una dintre cele mai interesante şi controversate personalităţi ale secolului douăzeci - mit şi icoană în egală măsură. Elev iezuit şi fiu de mare proprietar de terenuri, Castro este un politician carismatic, care, de peste 40 de ani, stăpâneşte Cuba asemenea unei mari latifundii. Puterea lui a venit şi vine din aceea că a fost primul comandant cubanez care şi-a eliberat ţara de dependenţa faţă de SUA şi i-a dat o identitate naţională.

"Cartea lui Skierka ar putea deveni, cel puţin în spaţiul germanofon, lucrarea reper despre revoluţia cubaneză. Pentru că este scrisă ca un reportaj jurnalistic, devine o lectură plăcută, uneori chiar amuzantă, fără a pierde din seriozitate şi acribie." (Walter Haubrich, Frankfurter Allgemeine Zeitung)

"O analiză semnificativă şi captivantă a istoriei recente a Americii Latine, în special a Cubei, (...) un manual de politică, căruia îi dorim mulţi cititori interesaţi." (Hans-Dietrich Genscher, fost ministru de externe federal)

James D. Tabor

Dinastia Iisus

Istoria secretă a lui Iisus, a familiei sale regale şi a naşterii creştinismului

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Cătălina Cimpoeru. "Dinastia Iisus este o nouă investigaţie istorică despre Iisus, familia lui regală şi naşterea creştinismului. Cartea prezintă povestea lui Iisus într-o lumină complet nouă. Este istorie, nu ficţiune. Dar diferă considerabil de portretul standard al lui Iisus prezentat de dogma teologică. Dinastia Iisus propune o versiune originală a creştinismului, pierdută şi uitată de mult, dar una care poate fi verificată până la fondatorul ei, Iisus însuşi. Impactul şi implicaţiile acestei cărţi au bătaie lungă şi sunt potenţial revoluţionare. Într-un fel o putem numi cea mai mare istorie, niciodată spusă. Pe mulţi îi va încânta şi incita, pe alţii îi va supăra şi revolta, dar indiferent de crezul personal, îi va provoca pe toţi cititorii să cântărească dovezile şi să analizeze noile posibilităţi. Dinastia Iisus nu are nici o legătură cu recent popularizatele idei despre faptul că Iisus a fost căsătorit şi a avut copii cu Maria Magdalena. În mare parte ficţiune, ideea aceasta se bazează mai mult pe speculaţii, şi mai puţin pe dovezi. Dar, după cum se întâmplă de obicei, adevărul este mai bizar decât ficţiunea - şi mult mai intrigant. În Dinastia Iisus vom descoperi că Iisus era primul născut al unei familii regale - un descendent al Regelui David din vechiul Israel." (James D. Tabor) O carte care stârneşte, fireşte, nenumărate controverse.

Dimitris Rizoulis

Comoară de cuvântări a Arhiepiscopului Hristodoulos. De la cuvântarea de întronizare până la ultimele sale cuvinte

Editura Omonia

Cuvânt de întâmpinare: Preafericirea Sa Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Traducere din limba greacă: Ion Diaconescu şi Dorin Demostene Iancu.

Cea mai recentă apariţie a Editurii Omonia reprezintă o selecţie de omilii din preţioasa moştenire spirituală lăsată de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Atenei şi al Întregii Grecii, Kyr Hristodoulos. Selecţia, realizată de jurnalistul grec Dimitris Rizoulis, care s-a aflat mulţi ani în preajma Arhiepiscopului, cuprinde 22 dintre cuvântările memorabile rostite în timpul păstoririi sale de vrednicul de pomenire Arhiepiscop al Atenei şi al Întregii Grecii, Kyr Hristodoulos. Cuvântările selectate pun în evidenţă personalitatea complexă şi implicarea plină de devotament şi curaj ale Preafericitului Arhiepiscop Hristodoulos în viaţa Bisericii, în viaţa socială şi chiar în viaţa politică a cetăţii. Ele ni-l înfăţişează pe Arhipăstorul grec puternic ancorat în tradiţia ortodoxă, deschis şi receptiv la nou, sensibil la valorile istoriei neamului, apărător al creştinismului. Cronologia alcătuită de Dimitris Rizoulis punctează momentele principale ale vieţii şi activităţii Arhiepiscopului. Oaspete în mai multe rânduri al Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopului i s-au conferit în România trei titluri de doctor honoris causa: al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" şi al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa", ambele din Iaşi, şi al Universităţii din Craiova. În cuvântul de întâmpinare, Preafericirea Sa Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, arată: "Editarea în limba română a volumului Comoară de cuvântări, dedicat omagierii Preafericitului Părinte Hristodoulos, de la a cărui trecere din această viaţă se împlinesc anul acesta trei ani, este un eveniment de aducere aminte şi de omagiere a memoriei acestui vrednic Arhipăstor al Ortodoxiei universale, personalitate marcantă a întregii creştinătăţi şi bun prieten al Bisericii Ortodoxe Române şi al poporului român". Personalitarea ierarhului grec este evocată şi în mesajul Sanctităţii Sale Bartholomeu, Patriarhul Ecumenic, mesaj adresat editorului grec şi inclus şi în ediţia românească.