După Libia, ONU şi Franţa deschid un nou front în Coasta de Fildeş

Autor: Traian Terzianm 05.04.2011

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi Franţa au intervenit în conflictul din Coasta de Fildeş, cel mai mare exportator de cacao din lume, unde de câteva luni se duce o luptă aprigă pentru putere între fostul preşedinte Laurent Gbagbo şi liderul recunoscut internaţional Alassane Ouattara, scrie Bloomberg.

Aceasta este a doua intervenţie militară externă după cea coordonată de NATO din Libia, dar aici situaţia este diferită faţă de cea din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu unde populaţia se revoltă împotriva regimurilor autoritare.

În urma acordului dat de către preşedintele francez Nicolas Sarkozy, elicopterele franceze şi ale ONU au atacat două baze militare de pe Coasta de Fildeş, palatul prezidenţial şi reşedinţa lui Gbagbo. Iniţiativa a fost autorizată cu scopul de a ajuta forţele armate ale ONU să neutralizeze atacurile asupra civililor, după ce organizaţia a declarat că atacarea civililor de către forţele pro-Gbagbo constituie o "crimă împotriva umanităţii".

Bombardamentele au intervenit în ziua în care forţele pro-Ouattara au trecut la ofensivă în Abidjan, capitala economică a ţării, oraş care se confruntă cu o stare de haos de la luptele care au urmat intrării lor în oraş, joi seara, după ce au cucerit restul ţării în patru zile. "Gbagbo trebuie să plece, pentru instaurarea păcii", a apreciat Uniunea Europeană prin vocea preşedintelui său Herman Van Rompuy.

Situaţia din Coasta de Fildeş, care este responsabilă pentru 40% din producţia de cacao la nivel mondial, a generat o creştere a preţului la cacao de 33%, iar ţara nu şi-a putut plăti euroobligaţiuni în valoarea de 1,6 mld. euro. Ţara, cu un PIB de 23,6 mld. dolari, este dependentă de exporturile de cacao, valoarea anuală a recoltei Coastei de Fildeş fiind de 4,5 mld. dolari. Conflictul din ţara africană a început după alagerile prezidenţiale din 28 noiembrie, pe care atât Laurent Gbagbo, cât şi Alassane Ouattara susţin că le-au câştigat.

Gbagbo nu a renunţat la putere, chiar dacă ONU, SUA, Uniunea Africană şi Uniunea Europeană l-au recunoscut pe Outtara în calitate de preşedinte.

Potrivit unui discurs acordat televiziunii RTI, Ahoua Don Mello, purtătorul de cuvânt al guvernului lui Gbagbo, a cerut civililor ivorieni să i se alăture împotriva a ceea ce acesta a numit "terorism".

Franţa a intervenit după un apel al secretarului general al ONU Ban Ki Moon pentru că are foarte mulţi cetăţeni în această ţară, care este o fostă colonie a sa.

Ministerul francez de externe evaluează la aproxi­mativ 12.200 numărul francezilor care se află în Coasta de Fildeş, dintre care 11.800 la Abidjan. Aproximativ 7.300 au dublă cetăţenie.


Radiografia situaţiei din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu

Tunisia

Egipt

Siria

Bahrain

Libia

Yemen

Arabia Saudită