Librăriile Diverta aşteaptă votul din mai al creditorilor şi au reuşit să taie 35% din costuri

Autor: Mirabela Tiron 05.04.2011

Compania Pro Express Retail, aflată în insolvenţă şi care operează lanţul de librării Diverta, a finalizat anul trecut cu o cifră de afaceri de 21 mil. euro, mai puţin cu 9 milioane de euro faţă de anul anterior, potrivit datelor Casei de Insol­venţă Transilvania (CITR), administratorului ju­diciar al companiei.

Pentru anul acesta oficialii companiei se aşteaptă la cel puţin o cifră de afaceri similară cu cea de anul trecut.

"Măsurile luate anul trecut, reducerea cos­tu­rilor operaţionale cu 35%, închiderea maga­zinelor neprofitabile precum şi stabilizarea pieţei vor influenţa pozitiv evoluţia profitului operaţional în 2011. Diverta a întreprins acţiuni în toate sec­toa­rele pentru maximizarea profitabilităţii şi pentru anul acesta societatea îşi propune un profit operaţional pozitiv", a declarat Andreea Anghelof, senior partner al Casei de Insolvenţă Transilvania.

Anghelof nu a precizat ce profit ţinteşte compania anul acesta şi nu a dat detalii legate de profitul sau pierderile înregistrate anul trecut.

Octavian Radu a cerut intrarea în insolvenţă a firmei Pro Express Retail (care operează brandul Diverta) la sfârşitul lunii mai anul trecut, în vederea reorganizării judiciare.

Potrivit tabelului preliminar al creditorilor, totalul creanţelor pe care le au de recuperat creditorii se ridică la 97,3 milioane de lei (23 mil. euro), din care Alpha Bank are de recuperat 48,3 milioane de lei (11,5 milioane de euro), iar Piraeus Bank aproape 3,9 milioane de lei (0,9 milioane de euro).

În mai anul trecut, înainte de a cere intrarea în insolvenţă a companiei Pro Express Retail, omul de afaceri a trecut 70% din magazinele care operau pe această firmă pe alte patru companii.

Cele mai profitabile magazine au fost înregistrate pe companiile Diverta Expert Retail -Entitate (librăriile din mall Vitan şi Plaza), Diverta Magazin (librăriile din mall Băneasa, Cotroceni, Unirea şi altele), Diverta Millenium (ma­gazinele medii), Diverta Business, pe care sunt operate însă doar con­tractele de chirie. Toate veniturile încasate sunt înregistrate pe compania aflată în insolvenţă, Pro Express Retail, pe care sunt operate doar 30% din contractele de închiriere ale lanţului de librării.

Diverta, unul dintre cei mai importanţi distribuitori de carte pe piaţa românească, a închis de la începutul anului trecut 13 magazine şi a deschis doar două magazine noi. În prezent, reţeaua Diverta are 50 de magazine.

Retailerul lucrează împreună cu Casa de Insolvenţă Transilvania la planul de reorganizare, care ar putea fi depus la începutul lunii mai 2011. "După depunerea planului de reorganizare, creditorii îşi vor putea exercita votul cu privire la implementarea sau nu a planului", au transmis oficialii administratorului judiciar.

Când se reorganizează un business

O firmă aflată în insolvenţă se poate reorganiza dacă trei din cele cinci categorii de creditori (statul, băncile, salariaţii, două categorii de creditori chirografari) votează planul de reorganizare, indiferent de ponderea deţinută de aceste categorii de creditori în totalul creanţelor.

Planul de reorganizare este votat dacă prin aplicarea lui sumele recuperate de creditori sunt mai mari decât în cazul falimentului. Un plan de reorganizare votat poate fi atacat de un creditor la momentul confirmării planului de către instanţă, dacă acesta vine cu dovezi că planul conţine elemente de nelegalitate. Dacă planul de reorganizare este respins, firma intră direct în faliment, fără şansa de a propune un nou plan.