AIPC: CNVM să-şi facă datoria sau să se desfiinţeze

Autor: Andrei Chirileasa 05.04.2011

Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) fac din nou apel către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) să ia poziţie în privinţa înălcării de către unele SIF-uri a drepturilor investitorilor privind introducerea de noi puncte pe ordinea de zi a adunărilor generale ale acţionarilor.

SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5) au refuzat în ultimele două săptămâni solicitările unor grupuri de acţionari privind introducerea pe ordinea de zi a AGA a unor propuneri de majorare a dividendelor.

SIF-urile şi-au motivat deciziile prin faptul că investitorii nu şi-au dovedit calitatea de acţionari prin extrase de cont eliberate de Depozitarul Central, deşi din grupurile de investitori fac parte mai multe fonduri de investiţii cunoscute locale şi străine, precum East Capital, ING sau STK. Deciziile celor două SIF-uri au stârnit un val de reacţii negative în piaţa de capital.

"Somăm CNVM să ia acţiunile care se cuvin pentru respectarea legilor şi drepturilor acţionarilor, lucru pentru care comisia a fost înfiinţată, pentru că în cazul în care nu ia nici o măsură credem că CNVM îşi încetează justificarea de a mai exista", spun reprezentanţii AIPC, care fac o radiografie dură a pieţei de capital din România:

"Ne-am obişnuit ca anormalul să devină normal în mica noastră piaţă de capital.

Nerespectarea legii şi reglementări absurde derivă probabil din necunoaşterea principiilor elementare de funcţionare a unei pieţe de capital. Abuzurile sunt din ce în ce mai mari. Punerea lor într-o listă exahustivă ar releva un mix între neputinţă legislativă şi apatie bolnăvicioasă.

Embrionul ciudat al pieţei noastre de capital născută dintr-o privatizare forţată şi propagată fără suport al guvernanţilor (inclusiv la nivelul legiuitorului ) ne face să ne merităm într-un fel soarta: manageri de SIF-uri care refuză responsabilitatea supremă (a propriilor acţionari), acţionari majoritari care excelează în responsabilitatea absolută nepedepsită şi fără interferenţă din partea CNVM, responsabilitate eşuată a Guvernelor timp de 20 ani care folosesc sintagma de "piaţă imatură" pe care tot ei au lăsat-o în acest stagiu.

Această responsabilitate lipseşte cu desăvârşire. Cine plăteşte perioada pierdută? Cine plăteşte acest decalaj imens faţă de alte burse din Europa Centrală şi de Est? Cine plăteşte lipsa investitorilor străini care sunt anunţaţi drept "speculatori" şi "imperialişti"? Cine explică această limitare a deţinerilor, concertările după ureche, legislaţia stufoasă, anevoioasă, birocraţia?

Responsabilitatea nu există, nimeni nu este găsit vinovat, ne complacem între

manageri/acţionari majoritari aroganţi, guvernanţi gata să acorde facilităţi de zeci de milioane de euro din bugetul ţării dar incapabili să atragă cu adevărat marea masă a investitorilor atât români cât şi străini pentru a avea un fundament solid al pieţei de capital, totul fermentat ca într-un documentar despre România televizat pe posturile franceze sau engleze în spiritul "clasic" cu care am fost obişnuiţi".