Exportatorii cer stabilitatea cursului, nu pante abrupte şi aterizări forţate

Autor: Claudia Medrega 05.04.2011

Dacă în anii trecuţi exportatorii cereau o depreciere semnificativă a cursului, spre 4,5 lei/euro, după ce au văzut euro coborând cu 4% în ultimele trei luni, cer acum ca banda 4,1-4,3 lei/euro să fie menţinută. Mai mult, Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), susţine că exportatorii pot tolera şi o apreciere a leului, cu condiţia ca mişcările să nu fie abrupte.

"Am fost în permanenţă pentru stabilitatea cursului de schimb. Istoria a dovedit că palierul de 4,1 lei/euro - 4,3 lei /euro a fost sustenabil. Leul poate să se aprecieze, dar în mod lent, sistemul dinţi de ferăstrău, nu pante abrupte şi aterizări forţate. O apreciere de 4-5% în câteva zile este insuportabilă pentru exportatori. Este vorba de pierderea pe termen mediu şi lung", a spus Ionescu ieri la conferinţa "Finanţarea operaţiunilor de comerţ exterior", organizată de ZF şi UniCredit Ţiriac Bank. Totuşi, el a adus în discuţie şi faptul că este posibil ca euro să scadă spre 3,6-3,8 lei în perspectiva aderării la moneda unică.

La conferinţă au mai participat Andrew England, Head of Global Transaction Banking CEE, UniCredit, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Dan Pascariu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere UniCredit Ţiriac Bank, Costin Lianu, director al Direcţiei Dezvoltare Export, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Cristian Secoşan, directorul general al Siemens, şi Eugen Lascu, partener al THEPESIA Corporate Advisory.

Exporturile au fost sectorul vedetă al economiei în 2010 şi importanţa lor a fost subliniată de toţi cei care declară în fiecare zi că România a ieşit din criză. Revenirea cererii pe pieţele externe şi cursul de schimb avantajos au adus anul trecut o creştere nesperată a exporturilor, cu 28% comparativ cu anul 2009, la 37,2 mld. euro.

Andrew England a subliniat faptul că apropierea geografică a pieţelor este importantă pentru expansiunea comerţului, susţinând că este necesară o relaţie apropiată cu banca şi partenerii comerciali pentru a accesa noi pieţe. El a amintit că Germania şi Italia rămân principalii parteneri comerciali pentru Europa Centrală şi de Est şi că schimburile comerciale externe ale României de bunuri au urmat acelaşi trend ca şi restul regiunii. De asemenea, el a spus că firmele care vor să exporte trebuie să se uite la ţările unde se preconizează un consum intern în creştere, ca să existe piaţă.

Lucian Croitoru a spus că domeniul exporturilor a dat dovadă de o adaptabilitate foarte mare, iar exportatorii au reuşit să crească şi să devină competitivi.

Referindu-se la evoluţia cursului de schimb, el a spus că este foarte mult în linie cu fundamentele. "Toţi investitorii străini au văzut că s-a făcut ceea ce ei aşteptau. Se uită în viitor, în ce sens se modifică fundamentele, în ce sens se modifică balanţa de plăţi, şi este clar că nu se anticipează deficite mari de cont curent. Deci ei când văd acest lucru, se uită şi la contextul internaţional, şi decid că România este o destinaţie bună, adică noi anticipăm că în următorii ani este sigură, adică nu o să vedem fluctuaţii mari ale ratei de schimb."

În ceea ce priveşte impactul aprecierii leului asupra inflaţiei din luna martie, Croitoru a spus că a contribuit în sensul scăderii ratei. "Există o asimetrie. Atunci când leul se depreciază, impactul este foarte puternic în inflaţie, dar când se apreciază nu este aşa. Efectul este mic la apreciere. Nu cred să fie un impact semnificativ asupra inflaţiei din martie, dar asta rămâne de văzut."

Ionescu a anticipat că este posibil ca exporturile să ajungă la 40 mld. euro în acest an. "Nu ar fi imposibil, dar am început să devin sceptic de când am văzut evoluţia cursului de schimb." Moneda naţională s-a apreciat în acest an cu circa 4%.

La rândul lui, preşedintele Consiliului de Supraveghere UniCredit Ţiriac Bank a spus că în ultimă instanţă comerţul nu se face de dragul comerţului, fiind necesară primirea banilor înapoi. "Totul se bazează pe încredere când este vorba de bani." "Comerţul exterior este un domeniu extrem de sensibil, care nu creşte de la sine, iar în absenţa unui sprijin al băncilor pentru cei care fac în mod curent operaţiuni de acest gen, este foarte greu să avanseze."

Lianu de la Ministerul Economiei a spus că România nu este domi­nantă în fluxurile internaţionale cu bunuri, iar exporturile reprezintă 31% din PIB în 2010, o revenire la ponderea din 2004. Reducerea consumului intern a favorizat această revenire, stimulând orientarea spre export.

Dan Pascariu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere UniCredit Ţiriac Bank


Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România


Cristian Secoşan, directorul general al Siemens România


Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR


Costin Lianu, director al Direcţiei Dezvoltare Export, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri

  1. materii prime, biodiversitate, condiţii pedoclimatice: mobila din lemn, produse agro-alimentare, vin, inclusiv organice, cosmetice, produse naturiste din plante;
  2. cunoştinţe tehnice, IT şi pregătirea forţei de muncă: design, IT&C, audio-vizual;

  3. specializările intra-ramură mijloace de transport, echipamente şi componente, electronică şi electrotehnică, industria chimică şi petrochimică;

  4. poziţia geografică, logistică: centre de procesare şi re-export;

  5. alte atractivităţi naturale, turism;

  6. obiectivele dezvoltării sustenabile: protecţia mediului, industria low-carbon şi energiile regenerabile.


Andrew Englan, Head of Global Transaction Banking CEE, UniCredit


Eugen Lascu, partener la Thepesia Corporate Advisory