Apulum Alba Iulia investeşte 2 mil. € în creşterea producţiei

Autor: Laurentiu Cotu 06.04.2011

Producătorul de articole din por­ţelan Apulum din Alba Iulia va in­vesti 2 mil. euro în acest an pentru creş­te­rea capacităţilor de producţie, în con­di­ţiile în care din luna mai a anului tre­cut comenzile la export au depăşit cu mult capacitatea fabricii.

Fabrica Apulum din Alba Iulia pro­du­cea anual 7.200 de tone de por­ţelan, adică în jur de 18 milioane de pie­se, iar decizia acţio­na­rilor este de a cum­pă­ra un nou cuptor de ar­dere rapidă a por­ţe­lanului, cu o ca­pacitate de 3.200 de to­ne pe an.
"Odată cu punerea în funcţiune a cuptoru­lui vor mai fi angajate în­că 60 de persoane, du­pă ce anul trecut am mai an­gajat aproxi­ma­tiv 80 de oameni", a de­clarat Ioan Voican, directorul exe­cu­tiv al companiei Apu­lum. În mo­mentul de faţă nu­mărul de angajaţi ai compa­ni­ei din Alba Iulia a ajuns la 678 de persoane.
Odată finalizată investiţia în noul cup­tor, conducerea Apulum speră să ajun­gă la o capacitate de producţie com­parabilă cu cea de dinainte de 1989.
Dacă anul trecut concernul suedez IKEA, principalul client al celor de la Apulum, a achiziţionat 7,6 milioane de piese din porţelan, pentru acest an compania din Alba Iulia a încheiat un contract cu IKEA pentru furnizarea a 11 milioane de piese. Pentru IKEA, Apulum livrează în principal seturi de farfurii, dar şi alte produse.
Potrivit celor mai re­cen­te estimări, Apulum mi­zea­ză în acest an pe vânzări to­tale de 65 de milioane de lei (15,4 mil. euro), în creştere cu 48% fa­ţă de anul trecut. Com­pania a încheiat 2010 cu o cifră de afa­ceri de 44 de milioane de lei (10,5 mil. euro).
"Anul trecut piaţa in­ter­nă de porţelan a înre­gis­trat o scădere cuprinsă în­tre 25% şi 30%, astfel că am decis redirecţiona­rea pro­­ducţiei către ex­port. În pre­zent exportăm circa 80% din capacitatea totală a fabricii", a spus Voican.
Potrivit repre­zen­tan­ţi­lor companiei, piaţa internă de porţelan este în scădere da­torită puterii scăzute de cum­părare a populaţiei şi a im­portului masiv de produse similare din China la pre­ţuri foarte mici. Pe de al­tă parte, creş­terile accentuate la ener­gie şi gaz me­tan din ultimii ani au afec­tat în mare mă­sură piaţa autohtonă a porţelanului, mul­te fabrici din ţară fiind nevoite să-şi înceteze activitatea.
Peste 40 de ani de existenţă
Fabrica de porţelan Apulum a fost înfiinţată în anul 1970 în Alba Iulia, fiind în prezent cel mai mare producător de porţelan din România, cu o cotă de 60% din piaţa autohtonă în 2010, potrivit reprezentanţilor companiei. Apulum a fost preluat în urmă cu trei ani de către grupul italian Rody Time.