Goana nebună a lumii după premii şi nominalizări/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 06.04.2011

Editura RAO ale cărei cărţi foarte interesante le prezentăm mai rar în această rubrică - nu neapărat din vina noastră - ne-a obişnuit să publice, în condiţii grafice excelente, romane dintre cele mai noi, premiate sau nominalizate la importante premii. Vă oferim în acest număr trei dintre aceste cărţi.

Colum McCann - Goana nebună a lumii. Traducere din limba engleză de Justina Bandol. Este unul dintre cele mai profunde romane publicate în ultimii ani, foarte apreciat de critică, dar şi de cititori, încununat cu mai multe premii - Nation Book Award 2009, Prix litteraire Lucien Barriere du festival du cinema american de Deauville, 2009, Union Ambasador Book Award, 2010. Autorul, de origine irlandeză, cum îl arată şi numele, trăieşte în Statele Unite ale Americii şi a publciat mai multe romane, dar succes deosebit a obţinut cu cel de faţă.

Romanul, spune editura, este un elogiu închinat oraşului New York. Cu toate că e scris într-un stil urban, alert, fără astâmpăr şi reticenţe, şi vorbeşte despre o lume profund tehnologizată, "Goana nebună a lumii", este, în esenţă, o rapsodie. O reţea, elegant ţesută, de personaje din toate mediile sociale, ale căror voci, reconstituite cu un har al autenticităţii demn de un arheolog, se întâlnesc, aducându-şi fiecare propria poveste de viaţă, în jurul a ceea ce a fost numit "delictul artistic al secolului XX": pe 7 august 1974, echilibristul francez Philippe Petit a traversat ilegal, mergând pe sârmă, spaţiul dintre cele două turnuri ale World Trade Center din New York. O rapsodie tragi-comico-eroică, orchestrată simfonic, a metropolei americane, dar şi, simbolic, a lumii de azi, într-o epocă neliniştită care, privită prin ochii acestei cărţi, o prefigurează pe a noastră. Vom reveni pe larg.

Indra Sinha - Oamenii lui Animal. Traducere din limba engleză de Veronica Tomescu. În urmă cu aproape trei decenii a creat mari emoţii o catastrofă chimică produsă în India, la Bhopal. Au murit atunci 20.000 de persoane, iar alte 100.000 au rămas cu grave sechele. De la acest dezastru porneşte în scrierea romanului său Indra Sinha, născut în 1950, fiul unui ofiţer indian şi al unei scriitoare engleze, care a locuit vreme de 40 de ani în Anglia, după care s-a mutat cu familia în sudul Franţei. Romanul de faţă a fost nominalizat la Man Booker Prize în 2007 şi laureat al Commonwealth Writers Prize 2008. Eroul, Animal, era un copil de câteva zile la vremea dezastrului chimic şi fusese găsit cu spatele răsucit în urma catastrofei, dus la spital, lăsat în grija călugăriţelor şi crescut la orfelinat. La 19 ani, el îşi spune povestea şi dorinţa de dreptate. Un doctor american deschide o clinică pentru cei suferinzi în urma dezastrului chimic pe care reprezentanţii fabricii vinovate încearcă să-l manipuleze.

Jo Nesbo - Călăul. Traducere din limba engleză de Lorena Mihăeş. Jo Nesbo este muzician, compozitor, economist şi unul dintre cei mai de succes scriitori de thrillere din Norvegia. S-a născut la Oslo şi a absolvit Scoala de Economie din Norvegia. Deşi este cunoscut pe plan internatţonal pentru seria de romane care îl au ca protagonist pe detectivul Harry Hole, Nesbo este şi vocalistul trupei norvegiene de rock Di Derre.

Romanul "Călăul" face parte din seria de şase romane Harry Hole - după numele eroului - cu un enorm succes şi numeroase premii - nu mai puţin de zece într-un deceniu! "Călăul" a fost ales de "Publishers Weekly" printre cele mai bune 100 de cărţi ale anului 2009, dintr-o selecţie de 50.000 de tiluri! Iar în 2010 a fost nominalizat la Edgar Award. O înregistrare neclară dintr-o bancă arată cum un bărbat o ameninţă pe casieră cu un pistol şi îi spune să numere până la 25 şi, când nu-şi primeşte banii la timp, o execută. Cazul îi este repartizat, fireşte, lui Harry Hole. Însă lucrurile sunt complicate pentru detectiv căci, în timp ce prietena lui este plecată în Rusia, Harry se întâlneşte întâmplător cu o veche pasiune de-a lui. După o cină la casa acesteia, el se trezeşte acasă, fără însă să-şi aducă aminte nimic din ultimele 12 ore. În aceeaşi dimineaţă, femeia este găsită moartă în propriul pat, iar Harry începe să primească e-mailuri de ameninţare. Harry Hole trebuie să găsească puterea să rezolve ambele mistere. Un excelent roman poliţist. Şi asupra acestei traduceri vom reveni pe larg.