UniCredit: Deficitul bugetar va ajunge la 5% din PIB în acest an, peste ţinta agreată cu FMI

Autor: Mihaela Claudia Medrega 06.04.2011

Analiştii UniCredit anticipează că deficitul bugetar va cobârî în acest an la 5% din PIB, peste ţinta de 4,4% din PIB agreată cu FMI şi Comisia Europeană, continuarea acordului cu cele două instituţii urmând să limiteze deteriorarea potenţială a situaţiei fiscale până la următoarele alegeri generale din 2012.

Anul trecut deficitul bugetar a fost de 6,5% din PIB, uşor sub nivelul agreat, de 6,8% din PIB, ajustarea fiscală fiind realizată în principal prin diminuarea salariilor bugetarilor cu 25%, disponibilizăr şi majorărea TVA cu cinci puncte procentuale, la 24%.

Prelungirea acordului cu FMI/UE ar trebui să limiteze deteriorarea potenţială a situaţiei fiscale până la următoarele alegeri generale din 2012. Rezultatele pozitive ale prezenţei internaţionale au fost deja evidente, iar accelerarea creşterii ar trebui să ajute la realizarea ajustării deficitului fiscal la 5% din PIB în 2011, de la 6,5% din PIB în 2010, conform raportul trimestrial al UniCredit pentru Europa Centrală şi de Est.

Pentru 2012, deficitul bugetar este estimat la 4,5%din PIB, peste ţinta de 3% din PIB.

În plus, dinamica datoriei publice ar trebui să se stabilizeze la aproximativ 35-38% din PIB, un nivel scăzut comparativ cu situaţia internaţională, conform raportului.

Analiştii UniCredit anticipează că România ca avea în acest an o creştere economică de 1,7%, urmând ca în 2012 avansul PIB să fie de 3,4%.

Prognoza FMI şi a autorităţilor române indică pentru acest an o creştere economică de 1,5%, Produsul Intern Brut urmând să ajungă la aproximativ 130 miliarde de euro.

Şi economiştii UniCredit, ca şi cei ai ING şi Erste, anticipează că România ar putea să beneficieze în acest an de îmbunătăţirea ratingului în acest an. Banca se aşteaptă ca ratingul de ţară să revină în categoria investment grade în a doua jumătate a anului, contribuind la reducerea costurilor de finanţare.