Băncile mici se luptă să intre în conducerea ARB

Autori: Razvan Voican , Liviu Chiru 06.04.2011

Patru bănci mici de pe piaţă - Italo-Romena, MKB Romexterra, Bank Leumi şi Banca Feroviara, încearcă să intre în conducerea Aso­ciaţiei Române a Băncilor (ARB), înscriindu-şi câte un candidat pentru Consiliul Director al organizaţiei care reprezintă industria bancară locală.

Potrivit unor surse de pe piaţă, din partea Italo-Romena şi-a depus candidatura Gheorghe Muntean, directorul sucursalei Bucureşti, de la Romexterra intră în cursă Dan Sandu, preşedinte executiv, de la Leumi - Laurenţiu Mitrache, preşedinte executiv, iar de la Feroviara - Petre Tulin, directorul general. Termenul de înscriere a expirat pe 4 aprilie.

ARB organizează pe 14 aprilie alegeri pentru două locuri în Consiliul Director, conform unor surse bancare.

Unul dintre mandatele care expiră este cel al vicepreşedintelui ARB Sergiu Oprescu - preşedinte executiv al Alpha Bank. El candidează pentru un nou mandat. Alte două posturi de membru în Consiliul Director al ARB sunt nou create, pe baza noului statut adoptat în toamna anului trecut. În prezent Consiliul de Administraţie al ARB are în structură patru posturi de vicepreşedinte, ocupate de Oana Petrescu (BCR), Petre Bunescu (BRD) şi Steven van Groningen (Raiffeisen). Preşedintele ARB este Radu Gheţea, şeful CEC Bank.

"Băncile cu cotă de piaţă redusă, datorită diferenţei de scară, au probleme specifice, care necesită o abordare diferentiaţă, deosebită de cea a băncilor mari", spune Laurenţiu Mitrache, preşedintele Bank Leumi, remarcând că în Consiliul de Administraţie al ARB au fost reprezentate până acum doar băncile din top zece.

Bancherii au modificat în toamna lui 2010 statutul ARB, instituind un nou organism de conducere - Consiliul Director, format din şapte membri, dintre care un preşedinte şi un vicepreşedinte. Membrii Consiliului sunt numiţi pe o perioadă de trei ani de către Adunarea Generală, fiecare bancă membră având dreptul la un vot. Consiliul Director va desemna o conducere executivă, formată din una sau mai multe persoane. Fiecare membru al Consiliului are dreptul la cel mult două mandate consecutive.