Volksbank încearcă să îşi tripleze numărul de clienţi ca să-şi echilibreze afacerile

Autor: Ciprian Valentin Botea 06.04.2011

Austriecii de la Volksbank, a opta bancă locală după active, încearcă să tripleze numărul de clienţi în următorii trei până la cinci ani, faţă de 155.000 câţi are în prezent, şi să crească ponderea veniturilor din serviciile vândute, astfel încât să îşi reechilibreze afacerile.

Banca a înregistrat pierderi de 36 mil. euro anul trecut din cauza provizioanelor mari, în condiţiile în care concentrarea aproape exclusivă pe vânzarea de credite garantate cu ipotecă din anii de boom a lăsat-o vulnerabilă la prăbuşirea pieţei imobiliare. În ultimii doi ani vânzarea de credite a fost practic îngheţată.

"Când am preluat conducerea Volksbank ştiam că am o sarcină dificilă, că motoarele băncii trebuie repornite. Vrem să ne apropiem de clienţi şi să devenim o bancă transparentă", a declarat Johann Lurf, preşedintele Volksbank.

Lurf, 53 de ani, a fost numit preşedinte al Volksbank în primăvara anului trecut, venind de pe poziţa de director general al subsidiarei din Cehia a grupului austriac. El l-a înlocuit pe Gerald Schreiner, care a condus timp de patru ani Volksbank România şi sub mandatul căruia banca urcase de la jumătatea clasamentului până pe locul trei în sistemul bancar datorită creşterii agresive pe credite ipotecare.

De altfel, o mare parte din echipa de conducere a băncii a fost înlocuită anul trecut, odată cu Lurf fiind adus în funcţia de vicepreşedinte responsabil cu riscul şi Udo Birkner, care l-a înlocuit pe Herwig Burgstaller. În toamnă austriecii l-au recrutat pe postul de vicepreşedinte responsabil de retail pe Lucian Cojocaru, 42 de ani, fostul director comercial al BRD.

"Volksbank s-a prezentat ca o bancă ieftină, dar au fost şi anumite excese. Preţul creditelor imobiliare era foarte jos în timp ce produsele conexe erau poziţionate ca preţ în partea de sus a pieţei. Vrem să corectăm anomaliile şi să ne poziţionăm pe un alt coridor de preţ", a spus Cojocaru. Clienţii ţintă ai băncii sunt în acest moment familiile cu venituri medii (500-1.000 euro/lună), funcţionarii, întreprinzătorii şi IMM-urile.

Banca are în plan o cotă de piaţă la 3-4% pe toate segmentele de produse în următorii trei-cinci ani şi o triplare a numărului de clienţi în acelaşi interval. La sfârşitul anului trecut, banca deţinea 5,8% din activele sistemului bancar, cota de piaţă pe alte produse decât creditele ipotecare fiind însă nesemnificativă. Numărul clienţilor ajungea la 155.000 în decembrie, dintre care 75.000 aveau credite în derulare.


Speră la profit după o pierdere de 36 milioane de euro în 2010

Expunerea pe credite ipotecare, dintre care o bună parte în franci elveţieni, a tras banca pe pierdere anul trecut, rezultatul brut înregistrând un minus de 36 mil. euro faţă de un câştig de 52 mil. euro în 2009. Pierderea de anul trecut s-a datorat dublării, la 153 mil. euro, a provizioanelor constituite pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante. Rezultatul prezentat este calculat conform standardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS).

Conform standardelor locale de contabilitate (RAS), care prevăd un tratament mai dur al creditelor neperformante, banca înregistrase o pierdere brută de 259 mil. lei (61 mil. euro) în 2009, potrivit datelor raportate la Registrul Comerţului. Lurf precizează că Volksbank şi-a bugetat o revenire pe profit anul acesta şi estimează o reducere la jumătate a provizioanelor nou-constituite.


Nicio ofertă concretă de preluare a Volksbank International

Grupul Volksbank AG a anunţat anul trecut că intenţionează să vândă divizia Volksbank International, care coordonează toate subsidiarele din regiune, inclusiv filiala din România.

Lurf spune că deocamdată austriecii nu au primit nicio ofertă concretă de cumpărare a Volksbank International şi că nu se discută împăr­ţi­rea băncii pe bucăţi pentru a fi vândută mai uşor. Volksbank avea în decembrie active de 4,8 mld. euro, în scădere cu aproape 8% faţă de 2009 în condiţiile în care a rambursat linii de refinanţare de 442 mil. euro şi respectiv 150 mil. fraci elveţieni.

Portofoliul de credite a rămas la circa 3,2 mld. euro în condiţiile în care activitatea de creditare a fost practic îngheţată anul trecut, în timp ce soldul depozitelor a scăzut de la 690 mil. euro în 2009 la 580 mil. euro în decembrie anul trecut. Oficialii băncii spun că vor relua vânzarea de credite luna aceasta, dar că vizează o creştere sub media pieţei în condiţiile în care ţintesc creşterea cotei de piaţă pe alte tipuri de produse.


Ce spun şefii Volksbank: