Oana Petrescu, BCR: Costul creditelor va scădea semnificativ. Sper că se va vedea astfel şi o redresare a creditării

Autor: Liviu Chiru 06.04.2011

Băncile au nevoie să dea drumul la credite pentru că doar aşa îşi vor putea redresa profiturile, iar concurenţa mai mare va împinge dobânzile în jos, spune Oana Petrescu, vicepreşedintele executiv responsabil de retail al BCR, cea mai mare bancă locală după active.

"Din punctul de vedere al băncilor este o nevoie reală de reluare a creditării. Principalul motor al profitului este creditarea", a spus Petrescu la un seminar organizat de BCR pe tema relansării creditării.

Ea spune că în primul trimestru a remarcat o dinamică mai bună a vânzărilor de credite faţă de perioada similară din 2010, însă creşterile sunt minore. Totuşi, sunt multe semne de optimism, în condiţiile în care afacerile compani­ilor - mai ales cele cu activităţi legate de export - încep să îşi revină.

"Vedem un mare entuziasm legat de creşterea producţiei industriale, dar adevărata revenire nu va fi până nu se reia consumul. La nivelul micro, al firmelor, vedem planuri de angajare, de creştere a salariilor şi de investiţii. Asta va duce şi la creşterea nivelului de trai", consideră Petrescu.

BCR a înregistrat anul trecut o scădere a soldului creditelor de retail de circa 7%, în condiţiile în care vânzările de finanţări noi nu au reuşit să acopere rambursările. Obiectivul pentru anul acesta este ca măcar soldul să fie stabilizat. În schimb, banca a reuşit o creştere de două cifre pe creditele corporate.

La nivelul pieţei, se observă o contracţie a creditului de consum, care reprezintă mai bine de trei sferturi din finanţările acordate populaţiei, în timp ce ipotecarul urcă cu ritmuri anuale de aproape 20%, susţinut însă doar de programul "Prima casă".

Petrescu spune că piaţa de retail este foarte competitivă, iar asta a dus deja la o scădere a dobânzilor, care va continua şi anul acesta.

"Oamenii îşi pot schimba banca de la un moment la altul fără costuri. Suntem în cu totul altă situaţie de competiţie decât eram acum doi ani. Asta face ca piaţa să funcţioneze mai bine." Petrescu afirmă că dobânzile la credite au scăzut în medie cu un punct procentual ca efect al aplicării Ordonanţei 50 (care obligă băncile să lege dobânzile la credite de indicatori de referinţă independenţi sau să le fixeze pe toată perioada contractului). BCR s-a confruntat anul trecut cu un val de clienţi nemulţumiţi, care încurajaţi de noile reglementări au mers chiar în instanţă, pentru a elimina din contracte anumite clauze pe care le considerau abuzive, inclusiv unele comisioane.

"Dobânzile la credite au scăzut în ultimele trei luni ale anului trecut cu peste un punct procentual. Anul acesta tendinţa va continua, costul creditelor va scădea semnificativ. Sper că se va vedea astfel şi o redresare a creditării."

Ea a evitat să dea o estimare privind nivelul dobânzilor, dar a remarcat că doar programul "Prima casă" - la care avansul este de 5% iar dobânzile nu trecut de 5% pe an - aduce clienţi noi.

"Prima casă 4" ajunge pentru doi ani

BCR, care a dat credite ipotecare de peste 550 de milioane de euro prin programul guvernamental "Prima casă", estimează că va putea să continue vânzarea de finanţări timp de doi ani odată cu realocarea plafonului, stabilită de Guvern săptămâna trecută.

Statul a propus băncilor interesate să reducă la jumătate garanţia pentru creditele vândute în cadrul programului, iar plafonul eliberat să îl folosească pentru a vinde în continuare împrumuturi, garantate tot în proporţie de 50%.

"Estimăm că ce se eliberează ar trebui să ne ajungă pentru doi ani. Noi vom participa şi probabil alte două - trei bănci mari. Asta înseamnă o sumă injectată în piaţă de circa 800 de milioane de euro", a spus Ştefan Coroianu, director produse retail în cadrul BCR.

El a explicat că normele de aplicare a ordonanţei de guvern prin care programul a fost revizuit (publicată în Monitorul Oficial la începutul săptămânii) sunt aşteptate în două săptă­mâni, iar apoi va depinde de fiecare bancă în parte cât de repede îşi setează sistemele pentru a începe efectiv vânzarea de credite.

Principalul avantaj al programului este avansul de numai 5% - o excepţie admisă de BNR datorită implicării statului - în condiţiile în care băncile cer de obicei un avans de 25%, prea mare pentru majoritatea clienţilor, spune Oana Petrescu.