Lecţia primilor doi ani de insolvenţe: reorganizările trebuie făcute rapid

Autor: Cristi Moga 06.04.2011

Ieşirea din recesiune nu înseamnă oprirea şirului insolvenţelor. Firmele vor continua să aibă probleme şi în acest an.



Primele luni ale acestui an au dus la o scădere cu 20% a numărului de noi insolvenţe, cu toate că băncile şi antreprenorii au în continuare întâlniri zilnice prin care încearcă să ajungă la un numitor comun în priviţa datoriilor, pe fondul problemelor cu care încă se confruntă pieţe precum comerţul sau imobiliarele.

După doi ani de criză însă, consultanţii, antreprenorii şi băncile au ajuns la concluzia că reglarea rapidă a conturilor este cea mai bună soluţie, în ciuda faptului că legea permite unei firme să se reorganizeze într-un termen de maxim patru ani, a fost una dintre concluziile seminarului "Se va opri şirul insolvenţelor în 2011?", organizat de Ziarul Financiar în colaborare cu Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) şi firma de avocatură NNDKP (Nestor). "Administratorii judiciari au început ca din prima săptămână să ia legătura cu creditorii şi să înceapă analizarea situaţiei, astfel ca la prima adunare după intrarea în insolvenţă să fie deja propusă o ministrategie. Toată reorganizarea se întâmplă în primele şase luni, când se iau măsurile cele mai dure", a declarat Andrei Cionca, managing partner al CITR.

Cionca spune că speră că majoritatea firmelor mari a căror reorganizare o gestionează vor reuşi să evite falimentul şi preferă ca băncile să accepte convertirea creanţelor în acţiuni decât ştergerea sau reducerea datoriilor, deoarece în acest caz de cele mai multe ori se pierde încrederea creditorilor.

De ce din 34.000 de firme intrate în insolvenţă doar 900 încearcă să se reorganizeze şi nici acestea nu au toate şanse de însănătoşire?

"Planurile propuse sunt de multe ori doar hârtii frumos scrise şi colorate", spune Gianina Lazanu, director al Direcţiei recuperare mari creanţe în cadrul BRD. La nivel declarativ, 97% din administratorii firmelor locale spun că au luat măsuri de restructurare pe parcursul anului trecut, potrivit unui sondaj al firmei de consultanţă Roland Berger, dar deseori firmele sunt reticente în a-şi recunoaşte problemele deoarece insolvenţa este în continuare asimilată eşecului în cele mai multe cazuri, potrivit avocatului Simona Neagu, partener al NNDKP. "Într-adevăr, pentru a sufla vânt în pânzele economiei trebuie onorabilizată instituţia insolvenţei. Dacă în Statele Unite fenomenul este privit cu detaşare, în Europa aspectul insolvenţei nu este tocmai onorabil", apreciază Bogdan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naţionale (BNR).

După trei ani de criză, scurt review

Comentaţi pe www.zf.ro