România a coborât în primul trimestru de pe locul 15 pe 16 în rândul ţărilor cu datorii riscante

Autor: Oncu Marius Gheorghe 07.04.2011

Costurile pentru asigurarea datoriilor statului român împotriva riscului de default au scăzut în primul trimestru al anului, iar România a coborât o poziţie în topul ţărilor cu cel mai ridicat risc, pe locul 16, potrivit unui raport al firmei de monitorizare a pieţei financiare CMA.

Credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default - CDS) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale României a scăzut de la 2,902 puncte procentuale la sfârşitul anului trecut la 2,311 puncte procentuale la finele lunii martie. Asigurarea unei datorii de zece milioane de dolari a României a coborât astfel de la 290.200 dolari la 231.100 dolari.

CDS-ul determină randamentul cerut de investitorii străini pentru achiziţia de titluri suverane. În plus, CDS-urile influenţează şi costul finanţării externe pentru companii şi bănci.

Totodată, probabilitatea cumulativă de default în cazul României s-a redus de la 18,7% la sfârşitul anului trecut la 15,3% în martie, se arată în raport.

La sfârşitul primului trimestru al anului trecut, România ocupa poziţia a 15-a, cu o probabilitate de default de 13,3% şi un CDS de 2 puncte procentuale.