Portugalia va cere ajutor financiar UE. Randamentele titlurilor cu maturitate la un an cresc cu peste un punct procentual

Autor: Cojocaru Bogdan 07.04.2011

Portugalia va cere asistenţă financiară Uniunii Europene (UE), după ce criza politică a împins costurile de finanţare la niveluri record, devenind astfel al treilea stat din zona euro care apelează la ajutor internaţional, transmite Bloomberg.

"Am încercat totul, dar am ajuns în situaţia în care, dacă n-am lua această decizie, ar veni riscuri pe care nu ni le putem permite. Guvernul a decis să ceară ajutor financiar Comisiei Europene", a declarat premierul demisionar portughez Jose Socrates într-un discurs televizat.

Portugalia are în vedere un pachet de finanţare de până la 75 de miliarde de euro, potrivit unor oficiali UE.

Randamentele obligaţiunilor portugheze au crescut după ce Socrates a anunţat, pe 23 martie, că demisionează, Parlamentul respingând propunerile sale de reduceri bugetare. Premierul conduce în prezent un guvern cu puteri limitate până la alegerile din 5 iunie.

Portugalia s-a împrumutat miercuri de un miliard de euro de pe pieţele financiare, reuşind să plaseze întreaga ofertă propusă investitorilor, însă dobânda plătită a crescut puternic faţă de licitaţiile de luna trecută, de la 4,3% la aproape 6%.

Randamentul titlurilor cu maturitatea la 12 luni a crescut la 5,902%, de la 4,331% acum trei săptămâni, în timp ce dobânda pentru împrumuturile pe şase luni a urcat la 5,117%, de la 2,984% la începutul lunii martie.