FMI permite Guvernului să dubleze în acest an plafonul garanţiei şi să încalce limita pentru Nabucco

Autor: Thomas Dinca - Mediafax 07.04.2011

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a permis Guvernului să dubleze în acest an plafonul garanţiilor acordate companiilor de stat sau private, de la 7,6 miliarde lei la 14 miliarde lei, limită care va putea fi chiar depăşită cu până la 9,6 miliarde lei pentru garanţii acordate în proiectul Nabucco.

Noul plafon al garanţiilor publice a fost convenit de Guvern şi FMI în negocierile de la începutul acestui an pentru încheierea acordului preventiv.

Premierul Emil Boc a anunţat, anul trecut, că firmele private care au câştigat proiecte europene vor avea posibilitatea să primească garanţii guvernamentale pentru a contracta împrumuturi cu care să susţină financiar aceste proiecte de investiţii.

În urmă cu doi ani, în negocierile dintre Guvern şi FMI pentru încheierea acordului de împrumut, plafonul de garanţii guvernamentale a fost fixat la 6 miliarde lei, majorat ulterior la la 7,6 miliarde lei pentru 2009 şi la 8,6 miliarde lei în 2010. Majorarea a fost acceptată sub condiţia ca garanţiile suplimentare faţă de plafonul iniţial de 6 miliarde lei să fie dedicate exclusiv finanţării în contrapartidă a proiectelor de investiţii finanţate de UE sau de alte instituţii multilaterale.

Memorandumul încheiat de Guvern cu FMI pentru acordul preventiv relevă însă că plafonul de garanţii luat în calcul pentru 2010 a rămas la 7,6 miliarde lei.