Cărtărescu le citeşte spaniolilor poezie

Autor: Pop Ioan 07.04.2011

Mircea Cărtărescu participă la Fetivalul Cosmopoetica din Cordoba, în cadrul Anului Literaturii Române în Spania, la invitaţia ICR Madrid şi a Festivalului de la Cordoba, cel mai important festival de poezie din Spania.

Timp de patru zile, aici se reunesc importanţi poeţi spanioli şi străini, de organizează discuţii, sesiuni de poezie şi film (anul acesta cu pelicule de Antonioni), se citeşte poezie în planetariul oraşului, noaptea, sau într-un penitenciar (vineri dimineaţă, un ciclu de Poesia para la Libertad, la care participă un poet din Palestina, unul din Argentina şi unul din Columbia), de asemenea se organizează sesiuni de lectură de poezie în liceele oraşului.

Practic toate instituţiile Cordobei, care speră să fie în curând capitală culturală europeană, participă la acest festival de poezie: universitatea, muzeele, bibliotecile, Filmoteca Andalucia, Centrul de Studii dedicate lui Gongora. Printre scriitorii participanţi se numără Alessandro Baricco (Italia), Andres Neuman, Almudena Grandes, Arnau Ponce, Juan Carlos Abril, Ana Maria Moix, Uljana Wolf (Germania), Charles Simic (SUA), valter ugo mae (Portugalia), Maram al-Masri (Siria), Tonino Guerra (Italia), Cees Nooteboom (Olanda).

Mircea Cărtărescu va avea o lectură vineri la prânz, la Universitatea din Cordoba, alături de Andrés Sánchez Robayna, Kirmen Uribe şi Arnau Pons. Sâmbătă, Cărtărescu va citi din nou poezie, alături de Ana María Moix, Juan Carlos Abril, Matilde Cabello şi Maram al-Masri (Siria).