6 consorţii se bat pentru construirea noii piste a aeroportului din Cluj, contract de 40 mil. euro

Autor: Laurentiu Cotu 07.04.2011

Proiectul de construcţie a noii piste de decolare-aterizare a aeroportului din Cluj-Napoca, investiţie estimată la circa 40 mil. euro, a convins 6 consorţii de firme să depună oferte la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Cluj, în vederea desemnării constructorului pentru primii 2.100 de metri.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost 7 aprilie, fiind depuse pentru această lucrare 6 oferte. Conform CJ Cluj, oferta consorţiului format din Construcţii SA, Icco Systems şi Geo Arc Otopeni este de 137.8 mil. lei lei, compania Romstrade a oferit 155,3 mil. lei, asocierea Impresa Pizzarotti&C.SpA, Imprea Cavalleri Ottavio SpA a oferit 162,1 mil. lei, consorţiul Construcciones Sanchez, Dominguez Sando, Delta A.C.M. 93 şi Drum Concept a depus o ofertă de 131,6 mil. lei, în vreme de asocierea Grup 4 Instalaţii, Sc Sylc Con Trans oferă 152,4 mil. lei.

Ultima ofertă a venit din partea consorţiului Cooperativa Edille Appennino, Airport Management Consultancies şi are o valoare de 127,4 mil. lei. În fiecare dintre cele şase oferte, termenul de finalizare a lucrărilor este prevăzut pentru o perioadă de şase luni.

Potrivit Consiliului Judeţean Cluj, modalitatea de finanţare a investiţiei sunt fondurile proprii, creditele bancare, fonduri externe nerambursabile, alocaţii bugetare şi alte fonduri legal constituite cu destinaţia de investiţii.

Comisia de evaluare urmează să facă verificarea şi evaluarea ofertelor pentru a stabili compania ce va adjudeca acest contract. Criterile de atribuire a licitaţiei vor consta în oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, ponderea preţului ofertei fiind de 60%, în timp ce 40% va conta durata de execuţie a lucrărilor.

''Noua pistă va fi construită în două etape, începând cu acest prim segment de 2.100 de metri, ceea ce va permite preluarea traficului, iar prelungirea ulterioară, până la 3.500 de metri, se va face după finalizarea procesului de despăgubiri şi deviere a cursului râului Someş, cel mai probabil în cursul anului viitor. Actuala pistă va fi păstrată ca şi cale de rulare", a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.