Romcab a semnat cu Delphi un contract cât afacerile pe doi ani

Autor: Adrian Cojocar 07.04.2011

Producătorul de cabluri Romcab din Târgu-Mureş (MCAB), controlat de omul de afaceri Zoltan Prosszer, a anunţat că a semnat recent un contract în valoare de 27 mil. euro cu gigantul american de componente auto Delphi Packard pentru livrarea de conductori electrici.

Valoarea contractului depăşeşte de mai mult de două ori vânzările Romcab pe tot anul trecut, care s-au cifrat la circa 12 mil. euro. Contractul încheiat cu Delphi se întinde pe o perioadă de un an şi livrările vor începe în luna mai.

Romcab vrea să atingă anul acesta afaceri de circa 48 mil. euro ce ar poziţiona-o mai aproape de lupta de la vârf pe piaţa cablurilor care se dă între liderul mondial în producţia de cabluri Prysmian, ce deţine o fabrică la Slatina, şi grecii de la ICME Ecab Bucureşti, care anul trecut au atins un nivel de afaceri de 125 mil. euro.

Un alt producător important pe piaţa de cabluri din România este Iproeb Bistriţa (IPRU), care şi-a bugetat pentru 2011 afaceri de 118,8 mil. lei (28,8 mil. euro).

Romcab spune că va ajunge anul acesta la 20% din piaţa de cabluri de la nivel local şi estimează că aceasta va avansa cu 13% faţă de anul trecut, până la circa 250 mil. euro. "Contractul semnat de curând cu Delphi Packard reprezintă unul dintre paşii pe care îi facem pentru a deveni cel mai mare producător de cabluri din zona Europei Centrale şi de Est. Evoluţia Romcab din ultima perioadă arată foarte clar că ţinta noastră de a creşte cifra de afaceri de patru ori în 2011 este tangibilă", spune Gombos Csaba, directorul general al Romcab Târgu-Mureş.

Romcab s-a aflat între 2004 şi 2010 în reorganizare judiciară după ce a girat un credit al fostului acţionar majoritar, grupul Paneuro. Ca urmare a finalizării procedurii de reorganizare judiciară, în locul administratorului special care a condus compania în ultimii ani au fost numite nume sonore din businessul local, precum Anca Ioan, membru în Consiliul de Supraveghere al Raiffeisen Bank şi fost CEO al Ţiriac Holdings, Emanoil Viciu, actualul preşedinte al producătorului de profiluri din PVC Teraplast Bistriţa (TRP), Gabriel Biriş, partener al firmei de avocatură şi consultanţă fiscală Biriş Goran şi Roberto Musnesci - partener al firmei de consultanţă Şerban & Musneci.

Imediat după ce a ieşit din reorganizare, Romcab şi-a dublat cota de piaţă şi prin noul plan de investiţii speră să devină lider pe plan local şi în regiune.

Compania şi-a propus să investească 98 mil. euro în următorii doi ani pentru majorarea capacităţilor de producţie existente, precum şi pentru intrarea pe noi segmente de piaţă, respectiv producţia de cabluri de medie şi înaltă tensiune destinate transportului de energie la utilizatorii finali şi dintr-un oraş în altul. Printre clienţii finali ai Romcab se nu­mără Aprilia, Ducatti, Suzuki, Piaggio, Renault, Fiat, Opel şi Valeo. Romcab este controlată în proporţie de 69% de firma Sadalbari, americanii de la Morgan Stanley deţin 22,8% din companie, iar fondul de investiţii MEI are o participaţie de 5%.

Ultima tranzacţie cu acţiuni Romcab s-a derulat pe data de 30 martie la un preţ de 6,5 lei/acţiune. La acest nivel, compania este evaluată pe Bursă la 8,9 mil. euro.