Liviu Tudor, Ţiriac şi Dascălu fac primul patronat din imobiliare

Autor: Cristi Moga 07.04.2011

Omul de afaceri Liviu Tudor a fondat alături de alţi investitori în imobiliare precum Ion Ţiriac şi Iulian Dascălu primul patronat care îşi propune să devină o voce puternică în dialogul cu autorităţile care reglementează această piaţă.

Asociaţia denumită Patronatul Pro­prie­­tarilor de Clădiri din România (RABO) a fost afiliată la European Pro­perty Federation (EPF), o organizaţie care reuneşte investitori cu un portofoliu imobiliar evaluat la 1.100 de miliarde de euro şi are un secretariat la Bruxelles, în Belgia, pentru a monitoriza mai atent schimbările legislative din domeniu.

Din RABO mai fac parte şi fondul de investiţii Europolis aflat în curs de absorbire de fondul de investiţii austriac CA Immo, precum şi compania Monolit Development.

"Avem misiunea de a reprezenta interesele investitorilor. Ne propunem

să-i atragem în asociaţie pe cei mai mari 20 de proprietari de active imobiliare de pe piaţa locală, atât români, cât şi străini, care deţin un portofoliu imobiliar atât în România, cât şi pe alte pieţe", a declarat Liviu Tudor.

Pentru afilierea la patronat este percepută o taxă de intrare de 1.000 de euro, iar cotizaţia anuală este de 1.200 de euro, principalul criteriu de acces fiind deţinerea unui portofoliu "semnificativ" de proprietăţi comerciale.

Dintre problemele cu care se confruntă industria imobiliară Tudor a menţionat ordonanţa de urgenţă care modifică legea urbanismului şi restrânge posibilitatea obţinerii derogărilor de la planul urbanistic general al Capitalei şi lipsa unei metode standard, unanim acceptate de măsurare a spaţiilor de birouri, precum şi de certificare energetică a clădirilor.

"Ne-am afiliat la EPF pentru a învăţa cum îşi rezolvă alţii problemele pieţei imobiliare", a mai spus Tudor, care, deşi investeşte de mai bine de cinci ani în piaţa imobiliară şi a construit birouri pentru companii precum HP, Kraft, P&G, Ericsson sau Raiffeisen, a ieşit de puţine ori în presă.

Portofoliul său poate fi estimat la circa 300 mil. euro, iar omul de afaceri spune că mai are în derulare investiţii de circa 35 mil. euro în trei clădiri de birouri, un bloc cu peste 300 de garsoniere destinate închirierii şi un club în incinta complexului West Gate.