Guvernul a iniţiat discuţii cu OMV Petrom pentru Arpechim, dar evită să activeze clauze contractuale

Autor: Thomas Dinca - Mediafax 10.04.2011

Guvernul a iniţiat discuţii cu OMV Petrom (SNP) pentru a determina compania să repornească rafinăria Arpechim Piteşti, dar trebuie să accepte că decizia aparţine investitorului străin, în funcţie de interesele economice ale acestuia, şi nici nu poate activa clauze speciale din contractul de vânzare, informează Mediafax.

"Au fost iniţiate discuţii pentru a determina OMV Petrom să repornească activitatea rafinăriei Arpechim Piteşti, însă decizia finală aparţine investitorului, care se bazează pe propriile interese economice. La un moment dat, a apărut şi ideea activării clauzei speciale din contractul de privatizare Petrom referitoare la protejarea pieţei româneşti de petrol, dar s-a ajuns la concluzia că aceasta nu poate fi folosită, deoarece are efecte doar în cazul unei penurii de durată de petrol", au declarat surse oficiale.

Potrivit acestora, autorităţile caută în continuare soluţii prin care să convingă investitorul să repornească rafinăria de la Piteşti.
Clauza privind protejarea pieţei de petrol şi gaze din România, inclusă în contractul de privatizare a Petrom, prevede că pe perioada în care statul continuă să deţină mai mult de 10% din acţiunile companiei, investitorul este obligat, în cazul unei crize, să se consulte cu autorităţile cu privire la "acţiunile rezonabile" care trebuie luate pentru asigurarea în continuare a unei aprovizionări adecvate a pieţei din România. Clauza nu poate fi însă activată decât în cazul unei penurii de durată de petrol, produse petroliere sau gaze naturale, cauzată de insuficienţa cantităţilor furnizate de surse din afara României.

Grupul austriac OMV deţine 51,01% din acţiunile Petrom, iar Ministerul Economiei are 20,64% din titluri. Fondul Proprietatea deţine 20,11% din acţiuni, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare are 2,03% ,iar 6,21% din titluri se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.