Commodore 64: amintiri plăcute pentru fanii jocurilor retro

Autor: Ştefan Vrabie 11.04.2011

Commodore 64, un simbol al tehnologiei în ani 1980, se întoarce pentru a profita de apetitul pentru tehnologie a fanilor retro. Originalul, a introdus generaţia de atunci în lumea tehnologiei computerizate şi cel mai important în jocurile clasice precum Elite sau Karate International.

Acum este relansat pentru un PC cu sistem Windows sub aceeaşi formă pe care a avut-o în anii de glorie. O nouă companie Commodore USA, preia comenzile pentru noul gadget. Commodore International, responsabil pentru originalul pe 8 biţi, a dat faliment în 1994. Versiunea modernă are un procesor dual-core Intel Atom D525 de 1.4GHz şi 2GB de RAM.

Va fi livrat cu softul emulator pentru a rula programele originale Commodore 64 ce rulau pe procesorul MOS 6502 la 1MHz şi 64.000K de RAM. În timp ce în anii 80 programele Commodore 64 erau pe casete sau floppy disk-uri, cel modern are porturi USB, Wi-Fi, cititor de carduri şi opţional Blu-Ray drive.

Cei de la Commodore USA au spus că au păstrat designul "cât se poate de apropiat de cel original". Noul gadget, va costa în jur de 400 de euro şi va apărea în magazine spre sfârşitul anului acesta.