CNADNR va rezilia contractul cu Colas pentru construcţia autostrăzii Cernavodă-Medgidia

Autor: Neagu Lidia-Ileana 11.04.2011

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a notificat compania franceză Colas cu privire la rezilierea contractului pentru proiectarea şi execuţia tronsonului de autostradă Cernavodă-Medgidia şi va organiza o altă licitaţie.

"Măsura a fost luată de către CNADNR ca urmare a refuzurilor repetate ale Colas de a continua execuţia lucrărilor invocând diverse motive pentru a justifica întârzierile şi având în vedere lipsa unei planificari şi mobilizări corespunzătoare, precum şi lipsa aprovizionării cu materiale", se arată într-un comunicat al Companiei de Drumuri.

Cernavodă - Medgidia nu e gata în 2011. Cine e vinovat?



Potrivit CNADNR, compania franceză nu a finalizat proiectarea autostrăzii decât pentru 6 kilometri din cei peste 20 de kilometri ai traseului şi nu a obţinut avizele şi acordurile necesare, inclusiv autorizaţia de construire, însă solicită costuri suplimentare importante şi prelungirea termenului de execuţie cu doi ani.

În prezent, se află în execuţie un tronson de 5,5 kilometru la care lucrările au început cu întârziere, în vara anului trecut.

"Începând cu luna octombrie 2010 execuţia lucrărilor la podeţe şi structuri a fost oprită de Inspectoratul de Stat în Construcţii ca urmare a nerespectării de către antreprenor, în calitatea sa de proiectant, a prevederilor Legii 10/1995 privind calitatea în construcţii. Mai mult, lucrările de descărcare arheologică ce sunt în sarcina antreprenorului nu sunt finalizate, iar Colas a început retragerea utilajelor de pe şantier", se menţionează în comunicat.

CNADNR estimează că în termen de o lună va finaliza revizuirea proiectului şi pregătirea documentaţiei de atribuire pentru lansarea noii licitaţii.