Ce scrie Cioran în Babelia, cel mai important supliment de cultură din Spania

Autor: Pop Ioan 11.04.2011

Sâmbătă, 9 aprile, suplimentului Babelia al ziarului El País dedică o pagină întreagă unei scrisori semnate de Emil Cioran pe când avea 21 de ani. Scrisoarea a fost trimisă către prietenul său din copilărie Bucur Ţincu şi vorbeşte, printre altele, despre tristeţea de a face gazetărie, de "a discuta teorii care dispar complet după 24 de ore" şi despre cum "toţi băieţii cultivaţi care intră în gazetărie încep prin a discuta probleme detaşate de actualitate, cu o pasiune impresionantă, pentru a sfârşi cu reportaje efemere" sau "Cu cât mai multă cultură, cu atât gazetăria este o primejdie mai mare".

Scrisoarea a fost propusă de Institutul Cultural Român de la Madrid suplimentului Babelia, la recomandarea lui Florin Ţurcanu, unul dintre participanţii la Centrenarul Cioran de la Madrid. Publicarea a fost posibilă prin amabilitatea Editurii Apostrof şi a editorilor Marta Petreu şi Ion Vartic. Traducerea în limba spaniolă le aparţine lui Rafael Pisot şi Cristina Sava.

Suplimentul cultural Babelia este cea mai cunoscută publicaţie culturală din Spania şi apare sâmbăta, împreună cu ziarul El Pais, într-un tiraj de 412.000 de exemplare.