Răsvan Radu, UniCredit, despre licitaţia pentru Petrom: Experienţa a demonstrat că este ineficient să alegi doar preţul cel mai mic

Autor: Voican Razvan 11.04.2011

Oferta tehnică - exprimată prin capacitatea dovedită a competitorilor de a livra calitate prin proiecte anteriorare, ar fi trebuit să aibă o pondere mai mare şi să fie evaluată mai riguros la licitaţia organizată pentru selecţia intermediarilor pentru vânzarea pachetului de 9,84% din acţiunile Petrom, afirmă Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank.

UniCredit a participat la licitaţie în consorţiu cu banca americană Goldman Sachs şi, potrivit unor surse de pe piaţă, s-a clasat pe locul al treilea în ierarhia ofertelor financiare.

"S-a mers pe modelul practicat şi la proiectele de infrastructură: preţul cel mai mic, calitate la nivel minim printr-o ofertă tehnică la limita de jos, chiar dacă experienţa ne-a dovedit că este ineficient să te concentrezi doar pe preţ. Repetăm acelaşi model şi ne aşteptăm la rezultate diferite", comentează Radu.

El susţine că în cazul proiectelor de infrastructură costul iniţial mic pe baza căruia se câştigă licitaţiile reprezintă un indicator fals, pentru că în final se ajunge la un cost mult mai mare, inclusiv din cauza calităţii slabe a lucrărilor.