Astra asigură aeroportul Otopeni, pentru 0,9 mil. lei

Autor: Adrian Dumitrache 11.04.2011

Astra va furniza Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti servicii de asigurare de răspundere civilă aeroportuară aferente perioadei 2011-2012 pentru aeroportul Henri Coandă, prima de asigurare ridicându-se la 932.000 de lei.

Alături de Astra, la licitaţie s-a înscris şi un alt asigurător.

Înfiinţată prin fuziunea aeroporturilor internaţionale Henri Coandă (Otopeni) şi Aurel Vlaicu (Băneasa), Compania Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) şi-a început activitatea în februarie 2010. Anterior, cele două aeroporturi au funcţionat separat.

CNAB asigură managementul şi coordonarea operaţională ale celor două aeroporturi şi coordonează proiectele de dezvoltare şi modernizare ale acestora.

Compania este controlată de Ministerul Transporturilor - 80% şi Fondul Proprietatea - 20%.

Astra, cel mai mare asigurător local după nivelul primelor subscrise în 2010, este liderul pieţei pe asigurări de aviaţie. Subscrierile companiei din asigurări Casco şi de răspundere civilă pentru aeronave au însumat circa 27 milioane lei, în scădere de la 34 mil. lei în 2009.

În prezent, Astra asigură şi flota de aeronave a Tarom, compania aeriană de stat care operează de pe aeroportul Henri Coandă. Contractul de asigurare va expira la sfârşitul acestei luni, iar pentru asigurarea flotei Tarom în perioada mai 2011-aprilie 2012 s-au înscris la licitaţie Astra şi Omniasig.

Poliţa de asigurare a aeronavelor companiei aeriene de stat include servicii de asigurare CASCO pentru aeronave civile şi piese de schimb (inclusiv asigurare de reducere a franşizei CASCO deductibile la aeronave şi motoare de schimb) şi de asigurare de răspundere faţă de pasageri, bagaje, marfă, poştă şi terţi.

Pentru această poliţă, Astra a încasat anul trecut o primă între 3 şi 4 milioane de dolari. Compania a asigurat flota Tarom timp de patru ani consecutiv.

Primele brute subscrise la nivelul întregii pieţe pe segmentul asigurărilor de mijloace de transport aerian s-au redus cu 20% comparativ cu 2009, la circa 35 milioane lei.

Poliţele de asigurări de aviaţie deţin o pondere de numai 0,5% din piaţa asigurărilor generale, de 6,7 miliarde lei în 2010. Companiile locale de asigurări operează ca intermediari pe segmentul asigurărilor de aviaţie, primele încasate şi riscurile aferente fiind cedate aproape în totalitate în reasigurare.

Piaţa de asigurări generale s-a contractat cu 7,5% anul trecut, la 6,7 miliarde lei după o stagnare în 2009.